РСЗВ «БЕРЕСТ» ІНТЕГРУЮТЬ В КОМПЛЕКС СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ВОГНЕМ АРТИЛЕРІЇ (ВІДЕО)

Глибока модернізація 122-мм реактивної системи залпового вогню БМ-21 УМ «Берест», розроблена на ДП «Шепетівський ремонтний завод», що входить до складу ДК «Укроборонпром», отримає модернізовану систему управління та наведення, що буде інтегрована у загальний комплекс управління вогнем артилерії.

Повідомляє Defence Express.

РСЗВ БМ-21 УМ «Берест», за словами представників ДП «Шепетівський ремонтний завод», повністю зібрана на підприємстві. Модернізований бойовий блок встановлений на нове шасі КрАЗ – 5401НЕ (4х4), але можливе встановлення установки й на інші моделі вантажівок.

На заводі врахували побажання військових і нова машина має безкапотне компонування що покращило огляд та обладнана дворядною 4-х дверною кабіною, завдяки чому розрахунок установки може швидко евакуюватись при потребі. Кабіна доволі простора (в ній можна навіть лягти), має місця для екіпірування – кріплення для касок та особистої зброї. Також, для комфорту бійців встановлена система кондиціювання повітря.

«Можна управляти машиною безпосередньо із кабіни, не виходячи. Машина обладнана системою навігації…і також камерою заднього виду. Безпосередньо оператор, який знаходиться в кабіні може спостерігати за артилерійською частиною, за її роботою», – розповів головний інженер ДП «Шепетівський ремонтний завод» Станіслав Войтенко.

Установка отримала модернізовані ланцюги стрільби, а на місці командира знаходиться вдосконалений електронний блок управління. Він дозволяє бачити скільки реактивних снарядів є в пакеті та вести їх пуск в автоматичному чи ручному режимі. Також в приборну панель вмонтований сенсорний дисплей з військовою мапою.

181207 berest 2

Надалі планується модернізувати систему управління і наведення установки та інтегрувати її в систему управління вогнем артилерії в комплексі. При цьому стара система ручного керування також буде збережена.

181207 berest 3

«Ми хочемо позбавитись ручного керування і зробити його електронним керуванням. Та працювати по цілевказівках й автоматичне наведення робити по цілевказівках. Мета така – розрахунок сидячи в кабіні керує повністю цією машиною, не виходячи з кабіни, відстрілює необхідну кількість ракет, автоматично згортається та йде з позиції», – наголосив начальник цеху №1 ДП «Шепетівський ремонтний завод» Дмитро Мартинюк.

Також варто нагадати, що БМ-21 УМ «Берест» має збільшену потужність залпу до 50 реактивних снарядів, замість 40, як у старому радянському «Граді».

181207 berest 4

Наразі РСЗВ «Берест» досі удосконалюють. Українські інженери постійно проводять консультації з військовими та обговорюють з ними всі виникаючи питання. Це також стосується й питань запасу міцності нового шасі 4х4, на якому базується система реактивного вогню.

«Якщо це буде необхідно підвищити (запас міцності прим. ДЕ) є можливість поставити ще один міст і вона буде 6х6 машина. Без збільшення її габаритів», – відзначив Станіслав Войтенко.

181207 berest 1

Нагадаємо, вперше вітчизняна РСЗВ БМ-21 УМ «Берест» була продемонстрована Під час міжнародної виставки «Зброя та Безпека-2018», що проходила у Києві з 9 по 12 жовтня.

Поделиться публикацией