РОСІЯ І КИТАЙ — ГОЛОВНІ ЗАГРОЗИ США — ТРАМП

Президент США Дональд Трамп заявив про те, що Америка повинна бути сильною, інакше її слабкістю можуть скористатися Росія і Китай. Така думка міститься в стратегії національної безпеки США, яку він представив у своїй промові у Вашингтоні.

Згідно з повідомленням ВВС, американський президент зазначив, що «перед нами — держави-суперниці, Росія і Китай, які прагнуть кинути виклик американському впливу, цінностям і багатству».

З тексту Стратегії, який оприлюднено на сайті Білого дому, випливає, що Москва і Пекін зацікавлені в тому, щоб зробити економіки менш вільними і менш чесними, збільшувати свої армії, контролювати інформацію і інтернет-дані, щоб тим самим контролювати громадську думку і нарощувати свій вплив.

У той же час нова стратегія США базується «на чотирьох стовпах»:

  • протистояння ісламському тероризму і контроль над імміграцією;
  • енергетична самостійність, економічна безпека, перегляд «нечесних торговельних угод, відстоювання авторських прав»;
  • повна модернізація армії, створення мільйонів робочих місць в оборонній сфері та «мир завдяки силі»;
  • розширення американського впливу в світі.

Нагадаємо, що Дональд Трамп 12 грудня підписав закон про оборонний бюджет країни на 2018 рік. Документ передбачає надання Україні фінансової допомоги у розмірі 350 млн дол. для стримування російської агресії. Крім того, 4,6 млрд дол. будуть надані союзників Сполучених Штатів в Європі для протидії Росії. При цьому загальний обсяг військового бюджету США на 2018 фінансовий рік склав 692 млрд дол. Для боротьби з Китаєм американці воліють використовувати економічні важелі.

Поделиться публикацией