РОСІЯ РОЗРОБЛЯЄ ДРОНИ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ «МОСКІТНОЇ СТРАТЕГІЇ»

Успіх турецьких ударних безпілотних авіаційних комплексів (БАК) у Сирії (у лютому 2020 року) та у Нагірному Карабаху (у жовтні 2020 року) так вплинув на свідомість російського військово-політичного керівництва, що в державі різко активізували розробки, випробування та оснащення ЗС РФ не тільки стратегічними БАК («Охотник», «Альтиус», «Орион»), але й БАК тактичної ланки для застосування у зграї. Москва має намір наздогнати лідерів та ліквідувати технологічне відставання у цій сфері.

 

2 березня «Российская газета» поінформувала, що російські конструктори ведуть роботу над створенням багатоцільового безпілотного комплексу «Молния». Передбачається, що він буде складатися з реактивних дронів, платформою для яких стане літак-носій. Особливість цих безпілотників полягає в можливості діяти роєм. Проект розробляється в інтересах російських ВКС.

 

Стало відомо, що над створенням багатоцільового комплексу «Молния» працює в ініціативному порядку компанія «Кронштадт». Її фахівці вже представили ескізний проект, а найближчим часом очікується початок дослідно-конструкторської роботи.

 

Передбачається, що запущені з літака-носія дрони можна буде використовувати для прориву ворожої ППО і ведення радіоелектронної боротьби.

 

«Також передбачається застосування апаратів комплексу як окремих високоточних керованих боєприпасів або розвідників-целеуказателей», — цитує видання свого співрозмовника.

 

Дрони невеликого розміру будуть випускатися у вигляді крилатої ракети з подовженим фюзеляжем, реактивним двигуном і складним крилом. При цьому наголошується, що такі апарати можна використовувати на різних носіях і розміщувати на зовнішніх і внутрішніх підвісках, а також у вантажних відсіках.

 

«Су-57, зокрема, зможе нести до восьми таких апаратів у внутріфюзеляжних відсіках. Також їх носієм може бути безпілотник «Охотник», — зазначає співрозмовник.

 

Крім того, повідомляються попередні ТТХ нових безпілотників, які, втім, ще можуть бути скориговані в рамках ДКР. За словами джерела, передбачається, що довжина дрону, що входить в комплекс «Молния» складе 1,5 метра, а розмах крила — до 1,2 метра. На безпілотник буде встановлено турбореактивний двигун, завдяки якому апарат зможе розвивати швидкість 600 — 700 кілометрів на годину. Маса бойової частини або корисного навантаження оцінюється в п’ять-сім кілограмів, а дальність дії дрона — в кілька сотень кілометрів.

 

При цьому в конструкції апаратів буде використана технологія «стелс» для зниження помітності, а також спеціальне покриття, плоске сопло і повітрозабірник на верхній частині фюзеляжу.

Поделиться публикацией