РОСІЯ ГОТУЄТЬСЯ СКОРОТИТИ АРМІЮ НА 10%. МІНОБОРОНИ РФ ПРОТИ

Скорочення штатної чисельності військовослужбовців російської армії на 10% не принесе потрібного економічного ефекту, проте посилить взаємини між представниками різних родів військ і військових служб.

У цьому, як повідомили 20 жовтня «Известия», переконаний директор Бюро військово-політичного аналізу Олександр Михайлов.

Раніше в цей день «Известия» з посиланням на проект Мінфіну Росії повідомили, що штатна чисельність військовослужбовців ЗС РФ може бути скорочена на 10%. Проект передбачає оптимізацію витрат за допомогою вільних вакансій. Крім того, ініціативу можуть реалізувати через переклад на цивільну службу тих, хто не пов’язаний з виконанням бойових завдань, а саме викладачів, фінансистів, кадровиків, медиків, тиловиків і юристів, написала «Газета.ру».

Михайлов зазначив, що схожі експерименти зі звільнення з військової служби представників деяких військових професій, в тому числі військових лікарів, юристів, журналістів, викладачів та інших — проводилися за часів міністра оборони Анатолія Сердюкова. За словами експерта, історія показала, що це були невірні рішення.

«Те ж відноситься до спроб Мінфіну прибрати щорічну індексацію військової пенсії і зміни принципів військової іпотеки. Цим вони тільки доб’ються масового невдоволення з боку військових», — сказав військовий політолог.

C іншого боку, можна погодитися з пропозицією збільшити до 25 років строк вислуги, прибравши з неї навчання у військовому вузі, вважає директор Бюро військово-політичного аналізу. В даний час військовослужбовці можуть вийти на пенсію через 20 років, при цьому в вислугою зараховують роки навчання.

«Коли дивишся на офіцерів, які в 37-38 років йдуть на пенсію і потім не знають, куди застосувати свої сили і освіту, розумієш, що військова служба за контрактом, причому в ХХІ столітті, повинна тривати хоча б 25-30 років», — підкреслив Михайлов.

Причому багато офіцерів служать в окремих регіонах країни, де йде пільгове обчислення строку служби, і йдуть на пенсію в 30-35 років.

У Міноборони Росії 20 жовтня заявили, що вважають неприйнятною пропозицію Мінфіну щодо скорочення чисельності Збройних сил країни. На думку військового відомства, ідея Мінфіну скоротити кількість посад в Збройних силах призведе до «нульового» економічного ефекту, пише «Газета.ру».

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков в цей же день повідомив, що у Кремлі не приймали рішень щодо реформи Міноборони і скорочення чисельності Збройних сил Росії.

Крім того, голова президії загальноросійської організації «Офіцери Росії» генерал-майор Герой Росії Сергій Липовій заявив, що запропоновані відомством реформи щодо вітчизняних Збройних сил, «викликають, м’яко кажучи, подив».

Поделиться публикацией