РОСІЯ – ВОРОГ. КУРС – НА ПРИСКОРЕННЯ ОБОРОННОЇ ТА БЕЗПЕКОВОЇ РЕФОРМИ – АНАЛІЗ НОВОЇ СНБ

Нова Стратегія національної безпеки, що введена у дію Указом президента Зеленського 14 вересня, виписана більш жорстко по відношенню до РФ, ніж попередня.

Такого висновку дійшов редактор «Європейської правди» Сергій Сидоренко після здійснення аналізу документу.

Документ не уникає напряму називати Росію «державою-агресором» та «окупантом». Новий документ вживає навіть жорсткішу термінологію щодо російського контролю на Донбасі – його статус прирівняли до кримського.

«Де-факто владу» на цих територіях Стратегія відтепер згадує як «російську окупаційну адміністрацію… на тимчасово окупованих територіях АР Крим та Севастополя і в окремих районах Донецької та Луганської областей«.

С.Сидоренко відзначив, що документ рясніє згадками та жорсткими формулюваннями щодо держави-агресора, визначає амбітні завдання щодо НАТО.

Зокрема, з документу випливає, що військовий шлях повернення Донбасу не розглядається або принаймні не є пріоритетним. Головний пріоритет – міжнародний тиск на РФ.

Привертає увагу те, що жодної згадки про «Мінськ» у Стратегії немає. Ба більше, президент лишив шанс для зміни переговорного формату з Кремлем та залучення інших посередників, у тому числі в трансатлантичному форматі.

Позитивна новина  в СНБ: стратегія зазначає, що реформа СБУ має відбутися за стандартами НАТО – Служба має перетворитися на «уповноважений держорган у сферах контррозвідувальної діяльності та охорони державної таємниці, головний орган у загальнодержавній системі боротьби з терористичною діяльністю«. Це може стати  вагомим аргументом на користь повноцінної реформи СБУ (відповідний законопроєкт зараз перебуває на розгляді у парламенті).

Нарешті Стратегія доручає «прискорити оборонну та безпекову реформи за нормами, принципами і стандартами НАТО» та зміцнити бойовий потенціал ЗСУ, зокрема, через «трансформації професійної культури на основі доктринальних підходів і принципів командування й контролю, підготовки, освіти НАТО«.

Редактор «Європейської правди» також відзначив, що розробки СНБ був залучений Національний інститут стратегічних досліджень (НІСД).

Поделиться публикацией