РОСІЙСКИЙ ФЛОТ Є «ОДНОРАЗОВИМ» – ЕКСПЕРТИ

Російський військовий флот по суті є «одноразовим», так як має мізерно малу кількість великих бойових кораблів, а «москітний флот», концепція якого розвивається у ВМФ РФ останнім часом, здатний захистити країну у прибережних водах, проте не дає їй можливість демонструвати геополітичний вплив у різних регіонах світу, повідомило інформаційне агентство ТАСС з посиланням на висновки військових експертів РФ.

На думку російських військових експертів ставка на малий флот з невеликих кораблів, озброєних десятком ракет, має купу недоліків – низька автономність, залежність від баз, дуже обмежений боєзапас.

«Американський флот присутній у всіх регіонах світу, а «москітний флот» Росії більше двох-трьох тижнів функціонувати у відкритому морі не може… Цей корабель іде тільки до однієї точки – неповернення, а у разі військових дій його взагалі не повернути. Йому потрібні бази та кораблі матеріального забезпечення. Він – не самостійна бойова одиниця», – зазначив один з оглядачів у матеріалі агентства.

Однак, додав він, «москітний флот» має й деякі переваги – зокрема, це невисока вартість малих кораблів, що для нинішньої Росії більш, ніж актуально. Крім того, «москітний флот» дозволяє взяти під щільний контроль «прилеглі» до країни моря – наприклад, Балтійське, Північне, Чорне та Азовське.

У жовтні 2018 року командувач ВМСУ Ігор Воронченко заявив, що Росія тримає в Азовському морі корабельне угруповання у 120 кораблів і катерів – правда, боєздатних з них лише 36, а досить озброєних 24. Рятує і те, що РФ не може використовувати в Азовському морі великотоннажні бойові кораблі через малі глибини азовської акваторії.

Поделиться публикацией