РОЗРОБНИКИ ГІПЕРЗВУКОВИХ РАКЕТ РФ ЗААРЕШТОВАНІ ЗА ДЕРЖАВНУ ЗРАДУ

Троє розробників російської гіперзвукової зброї заарештовані у Новосибірську. Вони звинувачуються у державній зраді. Про це повідомило видання The Moscow Times. У матеріалі зазначається, що хвиля справ про державну зраду, яка охопила Росію після початку вторгнення в Україну, докотилася до одного з найбільших наукових центрів російськоїої оборонної промисловості. Троє вчених новосибірського Інституту теоретичної та прикладної механіки (ІТПМ), які займалися створенням гіперзвукових літальних апаратів, були по черзі заарештовані силовиками за статтею, максимальне покарання за якою цього року стало довічним.

16 травня співробітники ІТПМ опублікували відкритий лист, в якому повідомили про арешт за підозрою в держзраді Валерія Звегінцева — доктора технічних наук та головного наукового співробітника, який заснував в інституті лабораторію аерогазодинаміки великих швидкостей. З 7 квітня Звегінців перебуває під домашнім арештом. Його безпосереднього керівника, директора ІТПМ Олександра Шиплюка, ще в серпні 2022 року було поміщено в СІЗО «Лефортово» через кілька днів після арешту головного наукового співробітника Анатолія Маслова. Обом пред’явлені звинувачення за тією ж статтею — 275 КК РФ «Держзрада». За даними Academ.info, Маслова запідозрили у передачі Китаю даних, пов’язаних із гіперзвуковими технологіями. Шиплюк та Маслов понад 10 років займалися гіперзвуковими ракетами. Експериментальний дизайн такої зброї вони презентували ще 2012 року на науковому семінарі у Франції, зазначає Reuters. Через чотири роки з’явилася робота спільного авторства двох вчених про аеродинамічні дослідження при гіперзвукових швидкостях. Шиплюк останніми роками також займався захисним покриттям гіперзвукових ракет — цій темі присвячені його роботи, цитовані онлайн, писав The Telegraph. Загалом у Сибірському відділенні РАН, яке відоме сильним потенціалом у фізико-математичній області, кримінальне переслідування зазнали 16 осіб, включаючи екс-главу, академіка РАН Олександра Асєєва. Один із вчених — 54-річний Дмитро Колкер, завідувач лабораторії квантових оптичних технологій Новосибірського державного університету, — помер у московському СІЗО незабаром після арешту співробітниками ФСБ. Про створення в Росії гіперзвукової зброї президент Володимир Путін оголосив 1 березня 2018 року під час послання до Федеральних зборів. У мультиплікаційній презентації з демонстрацією запусків територією США Путін показав депутатам, сенаторам та чиновникам протикорабельну ракету «Циркон» та міжконтинентальну балістичну ракету з плануючим блоком «Авангард». Останній, як стверджував Путін, розвиває швидкість понад 20 махів і тане у польоті, «як ескімо». Крім того, Путін представив гіперзвуковий ракетний комплекс «Кинжал», який, за словами президента, «гарантовано долає» не лише існуючі, а й перспективні системи ППО та ПРО.

4 травня командування Збройних сил України оголосило, що збило «Кинжал» за допомогою розроблених ще у 1970-х американських систем ППО Patriot, які Київ отримав з Німеччини та Нідерландів. Пізніше інформацію про перехоплення ракети офіційно підтвердив Пентагон.

Співробітники Інституту теоретичної та прикладної механіки ім. С.А. Християновича СО РАН також виступили з відкритим листом:

Поделиться публикацией