РОЗРОБКИ НОВИХ ОЗБРОЄНЬ МАЮТЬ БУТИ З ГРИФОМ ТАЄМНО – НАЧАЛЬНИК ЦНДІ ОВТ ЗСУ

Розробки нових озброєнь точно мають бути з грифом таємно. Таку думку в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» висловив начальник Центрального науково-дослідного інституту (ЦНДІ) озброєнь і військової техніки (ОВТ) ЗС України Ігор Чепков. За його словами, вивчення фахівцями ЦНДІ ОВТ ЗСУ аспектів державної закупівлі у сфері оборони в країнах ЄС свідчить, що саме такі підходи мають місце у частині таємності. «Сьогодні ви не знайдете інформації про нові розробки Франції чи Великобританії, і це нормальна практика», — зазначає фахівець.

І.Чепков переконаний, що знання про певні проекти у галузі створення окремими КБ чи підприємствами новітніх ОВТ роблять їх вразливими. У якості прикладу фахівець Міноборони України навів «акції навколо ДКБ «Південне». Він додав, що сучасні розробки ОВТ часто будуються за принципом, коли навіть підприємства-учасники кооперації не знають, на який кінцевий результат розрахована їх робота у проекті.

На переконання начальника ЦНДІ ОВТ ЗСУ, в закликах ліквідувати таємність у галузі сучасних розробок ОВТ «мають місце бізнесові мотиви». Власне кажучи, вважає він, саме ОПК має пропонувати нові рішення та нові технологічні можливості ОВТ.

Говорячи про загальну ситуацію з науково-дослідними та дослідно-конструкторськими роботами (НДДКР) в цей час, начальник ЦНДІ ОВТ ЗСУ визнав, що їх поки замало – через те, що час вимагає у першу чергу латати наявні дірки обороноздатності.

Поделиться публикацией