РОЗВИТОК ТЕХНОЛОГІЙ – ШЛЯХ ДО ПЕРЕМОГИ У ВІЙНІ МАЙБУТНЬОГО

Сучасна війна, і тим більше, війна майбутнього – битва інтелектів. Цьому сприяє науко-технічний прогрес кожної з країн. Кілька років тому Україна вибрала шлях переозброєння на сучасне озброєння. В армії почали з’являтися сучасні ракетні системи, безпілотні авіаційні комплекси, новітні радіолокаційні станції. Хоча поки що у мізерній кількості – ресурсів на переозброєння у держави майже немає.

Нещодавно в Києві на майданчику Sikorsky Challenge 2021 в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (НТТУ «КПІ») пройшов Міжнародний оборонний інвестиційний форум, присвячений пошуку нових напрямів розвитку оборонної промисловості України. Бойову техніку та напрацювання представили Міноборони, Державне космічне агентство, ДК «Укроборонпром», Ліга оборонних підприємств, Асоціація виробників озброєння і військової техніки, Національна асоціація підприємств оборонної промисловості України та інші компанії і винахідники.

Згідно з ректором НТТУ «КПІ», академіком Михайлом Згуровським, «Sikorsky Challenge» – це відкрита інноваційна екосистема, в якій працюють, з одного боку, інвестори з різних країн світу. Зокрема, участь беруть й компанії із України, США, Країн Євросоюзу, Японії, Китаю та інших країн. Як правило, це – представники 30-40 крупних компаній світу. А також це розробники нових стартапів з України, інших країн світу і звичайно з НТТУ «КПІ».

«Наш проєкт Sikorsky Challenge намагається вибудувати спільний простір. Між нашими високотехнологічними підприємствами, в першу чергу оборонного спрямування, і нашими науковими школами, які розроблюють їх», — розповів Михайло Згуровський в інтерв’ю.

Ректор НТУУ «КПІ» М. Згуровський

Серед найцікавіших нових український стартап-проектів можна вважати наступні.

Дослідний зразок безоператорного міношукача. Загаломце  робот-сапер на шасі автомобільного типу. Він оснащений системами орієнтації в просторі та маркування місцевості. Сканування місцевості відбувається зондуванням. Серед переваг даного роботу керівник проєкту Зайченко С. В.  виокремив відсутність оператора в потенційній зоні ураження, вартість (5-6 тисяч грн), а також простоту конструкції.

До речі, був продемонстрований й квадрокоптер-міношукач. Повідомляється, що проєкт буде використовуватися при проведенні розмінувань територій, на яких проводились активні бойові дії. Метою винаходу є швидке знаходження вибухонебезпечних об’єктів на поверхні та під землею (міни, активні елементи не розірваних боєприпасів тощо та надання інформації оператору про їх місцезнаходження (координати відносно точки запуска та координати на мапі). Ще однією перевагою є компактність та мобільність винаходу, оскільки його можна помістити у звичайний рюкзак. Під час місії розмінування розроблений пристрій мінімізує участь людини у пошуку вибухонебезпечних об’єктів, тому надає повну безпеку військовим та кардинально  скорочує кількість жертв..

Також, у сфері роботизації був представлений прототип комплексу інтелектуального керування безпілотними авіаційними системами та моніторингу театру бойових дій. Дана розробка призначена для використання військовослужбовцями та прикордонниками для виконання широкого спектру завдань розвідки, спостереження, оборони тощо. Комплекс є повноцінною системою із використанням сучасних інтелектуальних інформаційних технології, комп’ютерного зору, штучного інтелекту та прийняття рішень. Працює з вітчизняними безпілотниками, зокрема, Spectator- M1. У якості давачів даних використовуються оптичні та акустичні сенсори. Крім того, планується впровадження радіолокаційних сенсорів.

Також було представлено проєкт мобільного оптико-електронного комплексу виявлення безпілотних літальних апаратів. Повідомляється, що він призначений для дистанційного виявлення малих літальних апаратів на відстанях до 2000 м. Користувачі – Збройні сили, прикордонники, охоронні організації. Як відомо, перевага полягає в забезпеченні потайного спостереження і можливості автоматизації процесу. Комплекс містить телевізійний та поляризаційний тепловізійний канали і може бути переносним, встановлюватись на штатив або на автомобіль. Крім того, можливе дооснащення комплексу лазерним далекоміром, а також організація автоматичного спостереження всієї верхньої напівсфери.

 Також показали дослідний зразок дрона UAV «Hawk» Його маса 40 кг. Керівник проєкту Володимир Зімін повідомив, що UAV «Hawk»  обладнаний радаром і кулеметом 5,45мм з боєзапасом 100 патронів. Потрібні розміри майданчика для зльоту і посадки 25х5м. Пілотується він зовнішнім екіпажом з 2-х чоловік — пілотом і оператором радара. Управління здійснюється по цифровому захищеному радіоканалу. Радіус дії 35 км, час польоту до 2 годин, швидкість до 240 км/год. Мета — знищення безпілотних літальних апаратів противника першого класу при веденні розвідки та наведення й координації вогню артилерії. Серед переваг відмічають співвідношення ефективності та ціни. Повідомляється, що серед його можливих користувачів є підрозділи Збройних Сил України та інших силових структур (СБУ, МВС, НГУ).

Серед цікавих новинок варто виділити також бета-версію інноваційних технологій штампування гільз для артилерійських снарядів. В каталозі повідомляється, що проєкт присвячений розробленню новітніх, конкурентоспроможних технологій та конструкцій штампового оснащення для виготовлення гільз артилерійських снарядів, використання яких дозволить досягти підвищення продуктивності та зниження собівартості виготовлення, що забезпечується суттєвим скороченням (в 2-3 рази) кількості переходів з одночасним підвищенням стійкості деформуючого інструменту, а також зниженням витрат металу до 10- 15% на кожному виробі. Це разом із застосуванням деформуючого інструменту спеціального профілю приведе до скорочення в 2 рази кількості переходів для отримання кінцевого виробу.

Показово, що на виставці були продемонстровані не тільки новинки оборонно-промислового комплексу, а й промислового хайтеку та космосу. В цих галузях був представлений проєкт розробки та виробництва багатоцільових надлегких літаків. Повідомляється, що сімейство гвинтових та реактивних літаків призначено для оперативних швидкісних (безпересадочних) перевезень невеликих груп пасажирів (від 3 до 8 місць) по їх замовленню в зручний для них час і потрібний кінцевий пункт в автономному режимі, не залежним від магістральної авіації і великих аеропортів, а також в інших цілях: аеротаксі, санітарна авіація, повітряний нагляд за наземними магістралями та інше. Також варто виділити дослідний зразок надлегкої суборбітальної крилатої ракети Paradox. Під час заходу стало відомо, що Project Paradox — на світовій космічній арені невеликий проєкт з великою метою, який ставить собі завдання популяризувати аерокосмічну техніку серед молоді. «Ми створюємо надлегку суборбітальну крилату ракету з використанням сучасних технологій для простоти виробництва. Дохід планується від продажу апаратів і доставки CanSat, метеоприладів і т.д.», — говорять керівники проєкту.

Отже, ми бачимо що Україна стрімко розвивається у прогресивних сферах, а нові технологічні продукти з’являються кожного року. Зокрема, чимало проектів, які раніше представляли на конкурсі, вже пішли в серійне виробництво.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

Підбиваючи підсумки заходу міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет заявив, що Україна – держава з талановитою молоддю, яка спроможна змінити світ. Саме студенти та молоді науковці прагнуть змін, набувають певного досвіду, здобувають знання та реалізують перші проєкти.

Бадрак Дмитро, для ІА «ОПК»

Поделиться публикацией