РОЗБЛОКУВАННЯ БОЛГАРІЇ, ЯКА ВСЛІД ЗА ЧЕХІЄЮ ПОГОДИЛАСЯ РЕМОНТУВАТИ УКРАЇНСЬКУ ТЕХНІКУ

Антипутінська коаліція так чи інакше зростає – наразі 28 квітня під час візиту до Києва прем’єр-міністра Болгарії Кирила Петкова було оголошено про цілий пакет ймовірної взаємодії з Україною. Серед іншого, за підсумками зустрічі сторони домовились й про те, що підприємства оборонно-промислового комплексу Болгарії ремонтуватимуть озброєння і техніку для Збройних Сил України. Раніше Болгарія уникала ВТС із Україною – очевидно, через побоювання помсти РФ. Та й багата країна традиційними зв’язками із Московією. Однак відсторонення Європи від РФ, створення антипутінськї коаліції та справжня загроза ядерної війни вимусила Софію змінити парадигму співробітництва із Києвом.

Тим більше, що Болгарія з часів Варшавського договору має досить потужну ремонтну базу та й залишається постійним учасником ринку озброєнь.

Уся державна оборонна промисловість Болгарії зведена у холдинг «ТЕРЕМ — ХОЛДИНГ». На сайті цього холдингу стверджується, що його підприємства можуть обслуговувати наземне озброєння часів Варшавського договору.

Як вважають фахівці ІКК Defense Express, для визначення можливостей Болгарії у ремонті української техніки варто орієнтуватися на перелік озброєнь самої Болгарії. Зокрема, за даними  The Military Balance за 2021, збройні сили Болгарії мають у складі ЗС:

90 танків Т-72,

90 одиниць БМП-1;

100 тягачів МТ-ЛБ;

24 самохідних ПТРК «Конкурс»;

126 гармат МТ-12 «Рапира»;

48 САУ 2С1 «Гвоздика»;

24 системи БМ-21 «Град»;

До 400 зенітних артустановок, зокрема ЗУ-23-3 та ЗУ-23-4 «Шилка»;

24 ЗРК малої дальності «Стрела-10»;

ЗРК С-300 (кількість не розкривається);

ОТРК «Точка-У» (кількість не розкривається).

З цього в Defense Express зробили припущення, що саме такі зразки техніки для ЗСУ можна буде ремонтувати на підприємствах болгарського ОПК.

Поделиться публикацией