РНБО МОГЛА Б СТАТИ МАЙДАНЧИКОМ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ ОБОРОННО-ПРОМИСЛОВОЇ РЕФОРМИ — ЕКСПЕРТ

В Україні існують серйозні ризики зриву напрацювань оборонно-промислової реформи, і майданчиком для діалогу щодо їх вирішення могла би стати Рада національної безпеки та оборони.

Таку думку 19 листопада ц.р. висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак під час круглого столу в Укрінформі організованим Українськмй  інститутом безпекових досліджень (УІБД).

«Ми сьогодні бачимо високі ризики зриву напрацювань оборонно-промислової і оборонної реформи взагалі і хочемо заявити, що потрібно вжити заходів, щоб ті напрацювання, які довели нас до старту реформи, не залишились напрацюваннями», — заявив Бадрак.

Серед базових проблем він назвав «неконструктивні» відносини між Генеральним штабом і головнокомандувачем ЗСУ, з одного боку, та суперечку між Укроборонпромом та Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості — з іншого.

Крім того, за словами експерта, гостро стоїть питання переозброєння війська.

«На сьогодні створилась ситуація, коли закон про оборонні закупівлі не вступив в дію, а суспільство вже вимагає більш прозорої політики», — зауважив Бадрак.

Він додав, що керівники підприємств та представники Укроборонпрому і профільного парламентського комітету наразі не розуміють орієнтирів Генштабу ЗСУ та політики щодо закупівель озброєнь. А це не дозволяє підприємствам будувати свою стратегію щодо розвитку виробництв і технологій.

Крім того, ще одним проблемним питанням є збалансування імпорту озброєння та внутрішнього виробництва, зауважив Бадрак.

Для вирішення цих проблем експерт пропонує реалізувати два кроки: створити майданчик, де буде вестись професійна дискусія і вирішуватимуться суперечки між учасниками процесу, а також сформувати кілька державних цільових програм, які дадуть змогу передбачати бюджет для армії на 3-5 років.

Таким майданчиком для діалогу щодо вирішення проблем оборонно-промислової реформи може стати РНБО, вважає Бадрак.

Поделиться публикацией