РКМ Є ЗАСТАРІЛИМИ ТА МАЮТЬ БУТИ СКАСОВАНІ – КЕРІВНИК UA.RPA

Президент Української агенції з перспективних науково-технічних розробок UA.RPA, екс-перший заступник начальника Генерального штабу ЗС України адмірал Ігор Кабаненко наголосив на застарілості розрахунково-калькуляційних матеріалів (РКМ) та закликав скасувати та взагалі відмовитися від існуючої системи фінансування оборонного замовлення в Україні.

Як передає «ОПК», під час круглого столу в Торгівельно-промисловій палаті присвяченого розвитку оборонних технологій він окреслив шляхи фінансування нових розробок в секторі безпеки в країнах НАТО, особливо наголосивши на орієнтації Північноатлантичного альянсу на підтримку малого та середнього бізнесу в оборонній галузі, та готовність західних країн до інвестицій в перспективні розробки без 100% повернення вкладених коштів.

Також І.Кабаненко закликав рухатися до диверсифікації ринку послуг спецекспортерів. «В НАТО сфери розробок озброєнь і військової техніки (R&D) мають суто практичний характер, там немає нічого схожого з РКМ, а фінансування нових технологій здійснюється через бюджет альянсу, інколи підключаються крупні корпорації», — зазначив адмірал.

 

Керівник агенції з перспективних науково-технічних розробок наголосив, що в НАТО існує школа та культура ведення розробок, яка суттєво відрізняється від української. «Одна з головних проблем України у подоланні перешкод у сфері розвитку технологій – це те, що ІТ не враховуються, — зазначив фахівець, додавши, що в Україні відбувається концентрація на залізі, а програмне забезпечення, яке ключовим, залишається за межами».

Поделиться публикацией