РЕФОРМА ОПК МІСТИТЬ НИЗКУ РИЗИКІВ – ВИДАННЯ «АПОСТРОФ»

В Україні стартувала масштабна реформа оборонно-промислового комплексу країни, яка насамперед торкнеться держконцерну «Укроборонпром». Реорганізація галузі давно назріла, особливо в умовах безперервної російської агресії. Проте низка процедур, які прописані у відповідному законі, містять у собі потенційні ризики для вітчизняного ОПК та загалом обороноздатності нашої держави.

Про ключові ризики реформи державного сектору ОПК детально 16 грудня написав «Апостроф».

Видання, серед іншого, цитує директора аналітичної організації «Центр дослідження армії, конверсії та роззброєння» Валентина Бадрака, який зазначив, що «українська оборонна промисловість не відповідає сучасним вимогам і потребує докорінного реформування». За словами експерта, нинішня структура державного концерну не пристосована до ефективного реагування на потреби власної армії і світового ринку озброєнь. Через це страждає експортний потенціал вітчизняної «оборонки», і гальмуються проєкти міжнародного співробітництва, які б дозволили значно посилити обороноздатність країни.

Бадрак поставив під сумнів необхідність продовження перебування деяких підприємств, зокрема авіабудівних, в структурі «Укроборонпрому»: «Внаслідок некомпетентності менеджменту було втрачено низку контрактів. Зупинилося співробітництво з Саудівською Аравією, Азербайджаном, Німеччиною, Великою Британією, Індією, Туреччиною тощо. Тому, на мою думку, доцільно чимскоріше вивести авіаційну галузь зі складу «Укроборонпрому»».

На думку експерта, закон прописаний таким чином, що реформування галузі дуже сильно залежить від людського фактору. І тому для того, щоб перетворення пройшли успішно, влада країни, зокрема президент, РНБО, Мінстратегпром, Міноборони, повинні будуть дієво контролювати процес. «Свою роль в контролі за процесом повинна відіграти і громадськість, — вважає Валентин Бадрак. — Тоді існують шанси створити на базі «Укроборонпрому» гнучку сучасну компанію, яка забезпечить розвиток галузі і зміцнення обороноздатності України».

 

 

Поделиться публикацией