РЕФОРМА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ Є ПОЗИТИВНОЮ ТА НАПРОЧУД РЕЗУЛЬТАТИВНОЮ – ЯРМИШ

Реформа децентралізації є позитивною та результативною. Про це заявив головний науковий співробітник Інституту законодавства Верховної Ради України, професор Олександр Ярмиш під час своєї доповіді на міжнародній науково-практичній конференції «ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ: БЕЗПЕКОВІ АСПЕКТИ». Водночас, за його словами,  парадокс реформи полягає у низькому рівні обізнанності людей про цю реформу.

«В будь якому разі ми звикли до того , що реформи в Україні не дуже чисто йдуть, але це є щасливий виняток, і майже всі експерти, фахівці, працівники влади вважають, що ця реформа є поки що найбільш результативною та викликає схвалення наших іноземних партнерів», — наголосив експерт.

Також під час виступу О. Ярмиш заявив, що децентралізація, яка проводиться в Україні є ефективним щепленням проти загроз національної безпеки. Ми дуже зацікавлені в тому, що б ця реформа набула незворотного характеру, а це можливо лише  при тому, що її основні положення будуть сформульовані і закріплені в законодавчому порядку. Саме це, підкреслив науковець, є  великою гарантією незворотності реформи при будь-яких змінах політичного курсу. Тому, вважає він, положення децентралізції мають бути законодавчо закріплені.

«Великою перешкодою  в реалізації цього плану є те, що не оформлені тактики і зміни до конституції, які були би конституційною базою. Тобто, входження територіальних громад у бажані органи, у бажані осередки, і поки що, я не впевнений, що ці проблеми будуть найближчим часом розв’язані. Таким чином, ми бачимо, що з одного боку, є великі кроки з боку виконавчої влади, є активна позиція представників влади, є ентузіасти, і тут велику роботу проводять і на громадських засадах, але разом с тим, результати поки що не можуть задовольнити»,- вважає оловний науковий співробітник Інституту законодавства Верховної Ради України.

«Виникла низка проблем, які потребують розв’язання , але без законодавчого забезпечення вони не можуть бути реалізовані. Велике сподівання покладається на територіальні громади, а за їх кількістю Україна вже перевершила багатьох європейських країн, які цим питанням займають не перший десяток років. Але в нас випливає ще одна загроза національної безпеки, а саме, якщо децентралізаційні процеси відбуваються надмірно , то вони можуть і призвести до ризиків сепаратизму», — застеріг О.Ярмиш.

 

 

 

 

Поделиться публикацией