РЕСПУБЛІКАНЦІ ПІДГОТУВАЛИ ПЕРЕЛІК ВИМОГ ДЛЯ ПРОДОВЖЕННЯ ДОПОМОГИ УКРАЇНІ

Конгресмен від штату Каліфорнія Майк Гарсіа опублікував заяву, в якій перераховано цілий список вимог до адміністрації президента США Джо Байдена для продовження допомоги України. Республіканці вимагають, аби президент США Джо Байден разом з президентом України Володимиром Зеленським надали Конгресу «стратегію перемоги», яка міститиме точні оцінки, кінцеву мету та критерії завершення війни. Він наголосив, що Байден та глава Пентагону Ллойд Остін повинні інформувати США про перебіг війни, прогрес ЗСУ, оновлену ситуацію щодо наступу Сил оборони та називати причини патової ситуації.

Також керівники країни повинні пояснити необхідність подальшої військової підтримки України, зокрема те, яка зброя відправляється та як вона допоможе ЗСУ перемогти. Ба більше, Білий дім повинен опублікувати список озброєння, яке ще не побувало в Україні, але яке зможе змінити ситуацію на фронті.

Окрім цього, президент США також повинен пояснити, що станеться, якщо американська допомога Україні припиниться. І чи за таких умов відмовляться від її надання ще й партнери США у НАТО та в Євросоюзі. Республіканці висунули вимоги й Казначейству на Мінфіну. Ті повинні прозвітувати Конгресу про рівень використання антиросійських санкцій. Також Гарсіа вимагає впровадження проти країни-агресора повномасштабних економічних обмежень зі сторони і США, і НАТО, які повинні включати всі види нафти, зерно та рідкісноземельні мінерали.

Крим — окремий пункт вимог. «Червоних» цікавить, чи збігаються інтереси американців та українців в питанні анексованого півострова. Зокрема, чи вважають у США шанс його повернути реальним. Також Байден та Зеленський повинні продовжити звітувати про типи озброєнь, відправлені в Україну. А Білий дім закликають надати докази, що влада не ставить під загрозу програми озброєнь американської армії, а також допомогу Тайваню та Ізраїлю. Адміністрація Джо Байдена попросила у Конгресу 106 мільярдів доларів екстрених витрат для України, Ізраїлю та іншої іноземної допомоги. Там сподіваються, що пакетна угода допоможе отримати повну суму, з якої для нашої країни коштів, а саме 61,4 мільярда доларів, повинно вистачити на рік фінансування. Йдеться про щонайменше 45 мільярдів доларів на військові потреби та 16 мільярдів — на економічну та гуманітарну допомогу.

Втім, як заявив спікер Палати представників Майк Джонсон, голосування за виділення допомоги Києву та Єрусалиму будуть проходити окремо. Як наслідок, Байден вже заявив, що це може завести Вашингтон у «явний глухий кут», а у Білому домі попередили, що ухвалення фінансування Ізраїлю без України може закінчитися президентським вето.

Поделиться публикацией