РЕАЛІЗАЦІЯ БЕЗПЕКОВИХ ІНТЕРЕСІВ ПО-ТУРЕЦЬКИ: АНКАРА ХОЧЕ І АМЕРИКАНСЬКІ F-35, І РОСІЙСЬКІ ЗРС С-400

Туреччина не цурається планів отримати американські винищувачі п’ятого покоління F-35 або компенсацію за них. Черговий раунд переговорів із цього питання має відбутися у січні 2022 року, заявив міністр оборони країни Хулусі Акар.

 

Туреччина має намір остаточно вирішити зі США питання винищувачів F-35, нова зустріч турецьких та американських представників має відбутися у січні та пройде, швидше за все, у Вашингтоні, куди турки відправили свою делегацію ще у жовтні минулого року. За словами турецького міністра оборони, Анкара чітко висловила свою позицію і чекає реакції у відповідь від американців. Турки мають намір отримати чи самі винищувачі, чи компенсацію за них.

 

«Щодо питання F-35 (…) Наша делегація на початку року ще раз обговорить це питання. (…) Ми чітко заявили про свою позицію американській стороні, чекаємо на результати» — заявив він.

 

Як повідомлялося наприкінці минулого року, Анкара запросила у США продаж нових винищувачів F-16 Viper, а також постачання модернізаційних пакетів для F-16 Block 30, які вже стоять на озброєнні. Усього турки хочуть отримати 70 нових літаків і 80 комплектів для модернізації. При чому частина коштів, які планується витратити на цю закупівлю, може бути компенсована з сум, що вже виплачені США, за винищувачі F-35. За словами турецького лідера Реджепа Тайіпа Ердогана, Анкара передала США 1,4 млрд доларів як аванс за винищувачі п’ятого покоління, але досі ні літаків, ні коштів не отримала.

 

У жовтні минулого року глава Управління оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір заявив, що у разі зриву угоди щодо F-16 Туреччина розгляне варіант закупівлі російських винищувачів Су-35 та Су-57. Вже в 2021 році на території Туреччини розпочалася підготовки складального виробництва російських ЗРС С-400 «Триумф».

Поделиться публикацией