«РАМШТАЙН-3» ВРАХОВУЄ ВСІ НАГАЛЬНІ ПОТРЕБИ УКРАЇНИ НА ПОЛІ БОЮ — ГЛАВА ПЕНТАГОНУ

Контактна група з оборони України, до якої вже приєдналися більше 45 країн, налаштована надати Україні все, що є необхідним їй для оборони, і успішна робота цієї групи стала відображенням глобального відторгнення неспровокованої військової агресії росії проти України.

Про це сьогодні у брюссельській штаб-квартирі НАТО під час відкриття третьої зустрічі Контактної групи з оборони України заявив міністр оборони США Ллойд Остін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми з міністром оборони Резніковим були у тісному контакті щодо змін на полі бою. Ми напружено працювали, щоб відповісти на запит від України на отримання нових спроможностей. Йдеться про вогньові засоби далекої дії, броню та засоби берегової оборони. Щоб допомогти Україні оборонити себе, Сполучені Штати надали їй гаубиці, «джевеліни» та велику кількість боєприпасів, безпілотники, вертольоти М-17, протибатарейні радари, тактичні автомобілі та засоби радіоелектронної боротьби. Разом з нашими партнерами ми також проводимо тренування українських сил для опанування новими спроможностями, і маємо намір робити це навіть у більших обсягах», — зауважив американський урядовець.

Він зазначив, що зараз Україна постає перед вирішальним моментом на полі бою, і ставки у цій ситуації є дуже високими. Як і попереджав Президент Зеленський, після невдачі із захопленням Києва російські війська провели перегрупування та відновлення і змістили центр удару на Донбас.

«Ми не маємо недооцінювати виклик, з яким стикається Україна. Росія використовує свої далекобійні засоби з метою опанувати контролем над українськими позиціями. Росія продовжує невибірково бомбардувати суверенну територію України та безумно ставить під загрозу цивільне населення України. Тож ми маємо зміцнити наші спільні зобов’язання та докласти більше зусиль, щоб Україна могла захистити себе, своїх громадян та власну територію», — заявив Ллойд Остін.

Він окремо застеріг від помилкових суджень щодо природи цього конфлікту. російське неспровоковане та безглузде вторгнення в Україну є загрозою не лише для самої України, воно є прямою загрозою для Європейської безпеки, для усього міжнародного порядку, що оснований на правилах. Не випадково в період з 24 лютого, коли розпочалася російська агресія, більше 45 союзників та партнерів з усього світу, а також ЄС і НАТО, приєдналися до Контактної групи з оборони України та надали Україні засоби для самооборони. Сьогодні у роботі цього форуму взяли участь Еквадор, Грузія і Молдова. Вся діяльність цієї Контактної групи, за словами Остіна, є свідченням глобального відторгнення щодо російської неспровокованої агресії проти України.

«Ми маємо зустріти цей виклик. Українські солдати та громадяни роблять саме це. Вони захищають свою Батьківщину з рішучістю, єдністю та винахідливістю, вони надихають всіх нас, але їм потрібна наша допомога», — зауважив міністр оборони Сполучених Штатів.

Він нагадав, що США забезпечують українських захисників багатоцільовими ракетними системами HIMARS, що суттєво збільшить українські оборонні спроможності, особливо у поєднанні з сучасними ракетними системами натівського стандарту, які надходять від Великої Британії та інших союзників.

«Ми бачили надання пускових установок Гарпун та ракети для посилення берегової оборони України. Великобританія поставила далекобійні ракетні системи M270, та проводить тренування українців для того, щоб вони могли оборонити свої території на Донбасі. Деякі з наших партнерів надають гаубиці та артилерійські боєприпаси, і українські війська вже зараз використовують їх для захисту Донбасу. Інші форми військової допомоги, такі як танки і вертольоти, продовжують надходити в Україну», — зауважив Ллойд Остін.

Він підкреслив, що спільними зусиллями члени Контактної групи з оборони України зможуть допомогти країні оборонити себе від жорстокого російського наступу та підготуватися до майбутніх випробувань.

«Ми можемо зміцнити українську безпеку на тривалий час, та довести, що правила діють, і що право сили не може замінити силу права», — наголосив американський урядовець.

Як повідомлялося, 15 червня у Брюсселі розпочалося засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони, які обговорять підготовку до наступного саміту Альянсу в Мадриді та шляхи нарощування військової допомоги для України у її протистоянні неспровокованій та брутальній російській агресії.

Сьогодні ж відбувається засідання Контактної групи з оборони України — формату, який був започаткований Сполученими Штатами у відповідь на російське вторгнення в Україну, перші зустрічі якої були проведені на військовій базі Рамштайн (Німеччина).

Поделиться публикацией