ПІСЛЯ УХВАЛЕННЯ ПАРЛАМЕНТОМ ЗАКОНОПРОЄКТУ № 3822 РЕФОРМА ДЕРЖАВНОГО ОПК Є НЕВІДВОРОТНОЮ І ОБОВ’ЯЗКОВО БУДЕ РЕАЛІЗОВАНА, — ЮРІЙ ГУСЄВ

(з виступу Генерального директора Державного концерну «Укроборонпром» Юрія Гусєва під час форуму «Ефективна промисловість для обороноздатності», який проходив в Одесі 16-17 липня 2021 року)

 

ПРО ВІЙНИ МАЙБУТНЬОГО

 

У минулому столітті історію військових конфліктів змінила ядерна зброя. Зміни, які ми спостерігаємо сьогодні, є значно більш стрімкими та більш технологічними. Слід визнати, що епоха винищувачів минає, а майбутнє – за війнами дронів. Саме високотехнологічні дрони стають найбільш вагомою перспективною зброєю. Однак йдеться не тільки про безпілотні авіаційні комплекси, а й про безпілотні системи взагалі. Тобто наземні, морські та інші. В найближчі десятиліття ми побачимо кратне зростання роботизованих систем, які будуть самостійно визначати мету, вистежувати її і завдавати удар. Вони будуть самі аналізувати дані та оцінювати наслідки своїх ударів. А керувати ними будуть люди з цілком комфортних і безпечних офісів.

 

Усе це змушує робити висновки. А саме, якщо країна хоче перемагати, її зброя має бути надсучасною та здатною до швидкого застосування. Також очевидним є те, що перспективними будуть інвестиції у кіберзброю.

 

Важливо наголосити, що уся економіка війни змінилася. Один сучасний дрон протягом кількох хвилин здатен вражати дороговартісну бронетехніку та інші ворожі сили та засоби, без яких, як нам тривалий час здавалося, неможливо успішно вести війну. Тож нині вже цілком очевидно, що у найближчі десятиліття війна лишатиметься не лише змаганням економік, як це було раніше, а стане насамперед змаганням інтелекту, темпами розвитку науково-технічного прогресу та втілення інновацій.

 

Це світові виклики, що постали сьогодні перед Україною. Країна-агресор, яка протягом семи років намагається відшматувати собі наші території, має, по суті, ті ж самі виклики. Те, що розпочалося сім років тому з бронетехніки, вертольотів, артилерійських обстрілів, завершиться зовсім інакше. Усвідомлюючи це, Україна стала на шлях глобальної історичної реформи оборонно-промислового комплексу. Для кожного українця мета цієї реформи – забезпечити перемоги нашої держави.

 

ДК «Укроборонпром» також оперативно аналізує досвід світу, що стрімко змінюється. Та робить практичні кроки, щоб не тільки не відставати, але й рухатись на випередження. Наприклад, нині Концерн розробляє безпілотний бронетранспортер. А у контексті опанування стандартів НАТО та розвитку співпраці з компаніями країн партнерів Концерн наразі працює над першою десяткою великих інвестиційних проєктів, які запропонує найближчим часом.

 

ПРО ПЕРСПЕКТИВИ ТРАНСФОРМАЦІЇ УКРОБОРОНПРОМУ

 

13 липня, на позачерговому засіданні Парламенту, ініційованому Президентом України Володимиром Зеленським, Верховна Рада України підтримала законопроєкт № 3822 – у другому читанні та в цілому його прийнято голосами 256 депутатів.

 

Що дасть нам 3822?

 

По-перше, можливість залучати інвестиції, зокрема іноземні.

По-друге, імплементація закону убезпечить оборонні підприємства від корупційних ризиків та прямого політичного впливу.

По-третє, підприємства зможуть об’єднувати майно, ресурси та технології. Таким чином, ми перезавантажимо підприємства Укроборонпрому (принаймні ті 97, які перебувають підконтрольній Україні та оздоровимо їх на всіх рівнях: фінансовому, соціальному та виробничо-технологічному.

 

Крім того, слід зазначити, що сьогодні реформа українського ОПК та Укроборонпрому спрямована на інвестиції у інноваційні розробки, на трансфер та розвиток нових технологій, на виховання наступного покоління інженерів-конструкторів. А ще – на посилення державного сектору оборони у співпраці з міжнародними партнерами та приватним капіталом. За обмеженого державного фінансування ми бачимо шлях в досягненні синергії, в об’єднанні зусиль – ресурсів та технологій – з міжнародними партнерами та приватними виробниками. І зробити це дасть змогу нова законодавча база. На практиці це означає збільшення ефективності виробничих процесів. Отже, нам є до чого прагнути.

 

Команда Державного концерну «Укроборонпром» підбила підсумки виробничої діяльності підприємств за перше півріччя 2021 року. Результати 6 місяців, за які я хочу подякувати усім працівникам Концерну та наших підприємств, мотивують рухатись уперед та досягати ще більшого.

 

Наведу лише кілька цифр.

 

Обсяги виробництва підприємств Укроборонпрому перевершили на 19,5% показники за аналогічний період 2020 року і становлять 16,6 млрд грн, або на 2,7 млрд грн більше, ніж за перші 6 місяців торік.

 

Спецекспортери мають рекордні показники. Укладено контрактів на 393 млн дол., або в 2,5 раза більше, ніж за аналогічний період торік. Відвантажено продукції (або послуг) на експорт на 252 млн дол., або на 36% більше, ніж за перше півріччя 2020 року.

 

Надходження коштів від виконання зовнішньоекономічних контрактів спецекспортерами становить 317,5 млн дол., або на 75% більше, ніж за аналогічний період торік.

 

Отже, як і обіцяли, ми стрімко змінюємся. На остаточну реформу Укроборонпрому потрібно ще щонайменше півроку, після чого Державного концерну «Укроборонпром» в його нинішньому вигляді вже просто не буде існувати.

 

Юрій Гусєв,

Генеральний директор ДК «Укроборонпром»

Поделиться публикацией