ПІД СКОРОЧЕННЯ ФІНАНСУВАННЯ ПОТРАПИЛИ ОБОРОННІ ПРОГРАМИ

Під приводом боротьби з коронавірусом депутати Верховної Ради при внесенні змін до Державного бюджету фактично ліквідували бюджетну програму Мінекономіки, кошти з якої направлялися на фінансування заходів із створення автоматизованих систем управління економікою України в особливий період та в умовах надзвичайних ситуацій, планування мобілізаційної підготовки, а також проведення огляду оборонно-промислового комплексу.

Про це 14 квітня ц.р. повідом портал ZN,UA.

 

Напередодні засідання Верховної Ради проект закону про внесення змін до Державного бюджету був схвалений Кабінетом міністрів, і відповідно є першим серйозним проколом прем’єр-міністра Д. Шмигаля і новопризначеного міністра економіки В. Петрашка, спрямований на зрив низки рішень РНБО і указів президента.

 

Напередодні прийняття змін до бюджету президент В. Зеленський заявляв, що секвестр не торкнеться програм сектору оборони і безпеки.

 

В кінці минулого року чиновники Мінекономіки та Фонду держмайна вирішили виставити на продаж приміщення основного виконавця зазначеної бюджетної програми — Державного науково-дослідного інституту інформатизації та моделювання економіки, що призвело практично до припинення фінансування реалізації секретних оборонних програм і блокування розробки системи стратегічного планування в секторі оборони та безпеки. Лише після втручання РНБО і Служби безпеки України процес приватизації державної установи був зупинений, що запобігло нанесення збитків державному бюджету у десятки мільйонів гривень.

 

На засіданні 13 квітня Рада внесла зміни в бюджет-2020. У фінальній версії дефіцит держбюджету збільшується в три рази — зі 100 млрд до 300 млрд. Реалізувати держбюджет можливо тільки якщо МВФ виділить фінансування

Поделиться публикацией