ПІДГОТОВКА ПЛАНУ ОБОРОНИ УКРАЇНИ ПРОВАЛЕНА – АПАРШИН

На цьому етапі підготовка Плану оборони провалено, а раніше намічені дати зірвано. На моє переконання якщо зараз запитати у когось з військово-політичного керівництва держави, на якому етапі нині підготовка Плану оборони, вам ніхто нічого не відповість.

Таке переконання в інтерв’ю агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» висловив екс-генеральний директор Директорату з питань національної безпеки та оборони в Офісі Президента України (до травня 2020 року він перебував на посаді та безпосередньо займався розробкою і підготовкою документів щодо Плану оборони України – «ОПК») Іван Апаршин.

«З Планом оборони ми почали працювати ще в далекому 1993 році. Тоді ми намагалися переконати деяких керівників, що для такої країни як Україна, Плану застосування Збройних сил недостатньо. Має бути документ державного значення, який регламентує і процедурно виписує момент, як має діяти держава в разі зовнішньої агресії. Бо саме держава веде оборону країни, а не ЗСУ. При чому, і на етапах підготовки до оборони, так і під час безпосередньої агресії. Положення документу мають стосуватися і часу після проведення агресії іноземною державою, тобто дії у площині відновлення країни. Дуже багато років над цим документом працювали. Я думав, що мені вдасться все ж таки в Офісі Президента це питання вирішити», — заявив співбесідник.

Крім цього, І. Апаршин повідомив, що до розробки перших етапів владна команда підійшлиа дуже серйозно, сам він був дуже задоволений результатами, зокрема, тим, що Президент України затвердив деякі документи, а Кабмін – структуру. Крім того, Міноборони та Генштаб дуже активно цим займалися. Хоча й щодо структури там вже відбулися певні зміни.

«Сама структура вже нас не зовсім задовольняла. Ми бачили цей документ зовсім в іншій структурі. Але ми на це погодилися. Зокрема, там у першому розділі документу підняті й виписані питання, які виходять із Стратегії національної безпеки. Тобто, там зафіксовано, хто ворог, який може бути сценарій, як реагувати на агресію, що мати для цього, і з ким «дружити», з ким ні. Нам вдалося вирішити всі ці питання. Але я не отримав підтримку з боку керівництва держави щодо цього документу», — сказав він.

Крім цього, експерт заявив, що вже в своїх руках тримав Стратегію національної безпеки, яка була усіма членами Ради національної безпеки та оборони погоджена. До того ж, вона  була обговорена, попередньо схвалена. Усі висловилися за її підтримку.

«Я навіть на зустрічі з нашими американськими колегами та з представниками Брюсселю (НАТО – «ОПК») вже говорив, що найближчим часом Президент України підпише такий документ, що дасть нам можливість приступити до інших документів оборонного планування. Але до цього часу такого документу немає», — підсумував співбесідник.

Повне інтерв’ю з Іваном Апаршиним — у наступних випусках агентства «Оборонно-промисловий кур’єр»

 

 

Поделиться публикацией