ПУТІН ЗМІНИТЬ ОРГАНІЗАЦІЮ ВМФ ТА УСІХ ЗБРОЙНИХ СИЛ РОСІЇ, НА СТАРУ

На польському порталі Defence24 7-го жовтня 2023 р була опублікована стаття військового експерта Ярослава Цишляка «Путін змінив організацію свого ВМФ на стару» (АНАЛІЗ) [1] про те, що керівництво Росії планує глибоко реформувати структуру власних збройних сил (ЗС). Зміни, а точніше повернення до старої структури, торкнуться також і ВМФ Росії. З огляду на те, що ця стаття може бути цікавою для керівництва ЗС України, ми друкуємо її також на нашому сайті (з незначними скороченнями). Наші коментарі виділені курсивом.

У мирний час більша частина сухопутних військ (СВ), повітряно-космічних сил (ПКС) та військово-морського флоту (ВМФ) Росії входить до складу п’яти військових округів (ВО): Західного, Південного, Центрального, Східного ВО та Північного флоту. Поза структурою цих округів є лише деякі формування безпосереднього підпорядкування міноборони та генштабу, командуванню РВСН, командуванню ВДВ, головним командуванням СВ, ПКС та ВМФ.

З 1-го березня 2024 р зміниться поділ території Росії на військові округи. Західний ВО ліквідується, а Північний флот позбавиться статусу військового округу. Будуть відтворені два нових округи – Московський та Ленінградський. Окуповані території ЛНР, ДНР, Херсонської та Запорізької обл. увійдуть до складу Південного ВО. Якщо встигнуть.

З початку 2023 р з’явилися припущення про інші організаційні зміни у ЗС Росії. Переважно вони полягатимуть у виключенні з військових округів формувань авіації, ППО та ВМФ. Головному командуванню ПКС будуть підпорядковані 5 існуючих армій ВПС та ППО. Існуючі 4 флоти та Каспійська флотилія повернуться під керівництво головного командування ВМФ. Крім того, підрозділи ППО СВ (невідомо якого рівня) передадуть до складу головного командування ПКС та увійдуть до системи ППО та ПРО країни.

Усі ці повідомлення не ґрунтувалися на вагомих доказах. Однак виявилося, що 23 червня 2023 р, Путін підписав постанову №ПР-1255 про безпосереднє підпорядкування флотів та Каспійської флотилії головному командуванню ВМФ.

У даний час ВМФ Росії складається з:

  • Північний флот – це самостійне стратегічне командування, яке одночасно виконує функції військового округу;
  • Тихоокеанський флот – підпорядкований командувачу Східного ВО;
  • Балтійський флот – підпорядкований командувачу Західного ВО;
  • Чорноморський флот та Каспійська флотилія – підпорядковані командувачу Південного ВО;
  • частини, підпорядковані безпосередньо головному командуванню ВМФ.

До останніх належать офіцерські академії та школи, навчальні центри, центральний військово-морський полігон, центральні вузли зв’язку та центральна радіостанція спеціального призначення.

До складу окремих флотів у даний час входять основні формування, підпорядковані безпосередньо командувачу даного флоту.

Північний флот:

  • 43-тя дивізія ракетних кораблів;
  • Кольська флотилія різнорідних сил;
  • Біломорська військово-морська база;
  • Командування підводних човнів Північного флоту;
  • 14-й армійський корпус (АК);
  • 45-та армія ВПС та ППО.

Тихоокеанський флот:

  • Приморська флотилія різнорідних сил;
  • Командування військ і сил на північному сході РФ;
  • Командування підводних сил Тихоокеанського флоту.

Балтійський флот:

  • Ленінградська військово-морська база;
  • Балтійська військово-морська база;
  • 11-й АК;
  • 34-та змішана авіаційна дивізія;
  • 44-та дивізія ППО.

Чорноморський флот:

  • 30-та дивізія надводних кораблів;
  • Кримська військово-морська база;
  • Новоросійська військово-морська база;
  • Азовський військово-морський округ (наразі організований на окупованих територіях).

З 1 березня 2024 р ці сили будуть підпорядковані головному командуванню ВМФ, яке базується у Санкт-Петербурзі. Чи усі вони – поки невідомо. У зв’язку з територіальною реформою доля 11-го та 14-го АК невідома. Чи залишаться вони у складі ВМФ або підпорядковуються командувачу Ленінградським ВО, невідомо. Повідомлялося, що 14-й АК Північного Флоту буде розгорнуто у загальновійськову армію, так само, як на базі 22-го АК Чорноморського флоту було розгорнуто 18-ту загальновійськову армію (ОА). Передбачається, що це ж чекає і 11-й АК Балтійського флоту у Калінінградській обл. [2]  Тобто вони вірогідно, підпорядковуються командувачу Ленінградським ВО.

Друга загадка стосується морської авіації. Вона завжди була невід’ємною частиною окремих флотів. Але за останнє десятиріччя вона розширилася за рахунок дивізій ППО, що складаються з зенітно-ракетних полків та радіотехнічних полків.

Офіційне підтвердження змін у ВМФ є опосередкованим підтвердженням попередньої інформації про передачу військ ВПС та ППО Головному командуванню ПКС. У перспективі ще невідомо, чи будуть у новій структурі цього виду ЗС дивізії ППО зі складу ВМС. Зараз їх чотири:

  • 1-ша і 3-тя дивізії ППО 45-ї армії ВПС та ППО Північного флоту;
  • 44-та дивізія ППО Балтійського флоту;
  • 53-тя дивізія ППО Північно-східного командування СВ та сил Тихоокеанського флоту.

Уся ця інформація свідчить про те, що у ЗС РФ відійшли від концепції об’єднаних стратегічних командувань. Такими командуваннями наразі є зазначені округи, яким підпорядковані сухопутні, повітряні та морські частини.

Реалізація цих організаційних та кадрових планів стане остаточним провалом реформ Сердюкова, попереднього міністра оборони Росії. Він хотів створити менші, більш ефективні, більш професійні та краще організовані ЗС. Однак його плани та дії наштовхнулися на великий опір у Росії. Після його звільнення з посади його наступник Сергій Шойгу поступово почав скасовувати усі зміни, які вже були зроблені. Реформа 2024 р означатиме повне прощання з планами Сердюкова.

Залишається питання про причини цих змін. Чи нинішня війна з Україною та уроки, отримані з неї, є основною причиною або існують інші додаткові причини. Принаймні зміни, пов’язані зі створенням Ленінградського та Московського ВО, схоже, викликані змінами в Балтійському регіоні. Зрозуміло, що війська Ленінградського ВО будуть спрямовані на північний захід проти країн Балтії та Скандинавії, включаючи Фінляндію, яка щойно вступила у НАТО та різко збільшила довжину спільного кордону Росії з НАТО. Тим часом війська Московського ВО будуть спрямовані у бік Західної Європи проти, серед іншого, Польщі.

Ймовірно, 2024 р принесе в Росії багато змін. Невідомо, наскільки теперішній воєнний туман та дуже сувора російська військова цензура дозволять їх помітити та зафіксувати.

Необхідно зазначити, що нова реформа ЗС Росії означає майже повне повернення їх до організації часів СРСР 70-80-х років. А тоді у СВ, наприклад, було приблизно 208 бойових дивізій (до 150 мотострілецьких, до 50 танкових та 8 повітрянодесантних). Щоправда, лише близько 50 дивізій (здебільшого у групах військ за кордоном) були повністю розгорнуті, решта – різною мірою скадровані.

А у 2021 р ЗС Росії вже мали тільки 16 розгорнутих дивізій (9 мотострілецьких, 3 танкові, 4 дивізії ВДВ) та 33 бригади. Але прагнення досягнути рівня СРСР зараз очевидне – ЗС планують розгорнути ще 17 дивізій (10 мотострілецьких, 5 морської піхоти та 2 десантно-штурмові). До того ж формуються багато окр. стрілецьких полків та б-нів (важкого озброєння бракує), а загальну чисельність ЗС намічено збільшити з 1,15 млн. осіб до 1,5 млн. осіб.

Але за межами ЗС створюється невідома кількість мотострілецьких дивізій територіальної оборони зі старими танками Т-55 та Т-62, БМП-1, БТР-60 тощо. Набагато більше формується добровольчих бригад та б-нів, підрозділів різних ПВК, б-нів резерву БАРС, місцевих б-нів, чеченських частин, б-нів самооборони (ополчення), підрозділів добровольців-ув’язнених. Більшість наземних військ складуть стрілецькі частини і підрозділи – тобто це вже організація військ СРСР часів II-ї світової війни. Але й це не межа….

 

ЛIТЕРАТУРА

 

  1. JAROSŁAW CIŚLAK, Putin zmienia organizację swojej Floty Wojenno-Morskiej na starą [ANALIZA] // [https://defence24.pl/sily-zbrojne/putin-zmienia-organizacje-swojej-floty-wojenno-morskiej-na-stara-analiza
  2. Новые формирования Вооруженных Сил России // https://bmpd.livejournal.com/4742046.html

 

Поделиться публикацией