ПРОФЕСІЙНА ВІЙСЬКОВА КАР’ЄРА — НАШЕ ЗАВДАННЯ НОМЕР ОДИН – АЛІНА ФРОЛОВА

Професійна військова кар’єра — наше завдання номер один. Це величезний пласт, це зміна прив’язки посад до кваліфікаційних вимог і до звань. Це зміна самих звань в армії, тому що вони повинні відповідати більш сучасним викликам.

Про це в інтерв’ю порталу hromadske повідомила заступниця міністра оборони Аліна Фролова.

«Системна проблема зараз у тому, що в нас за ці роки сформувався цілий пласт людей, які пройшли війну, які є професійними воїнами. На жаль, ми не змогли усіх їх втримати в армії. Перш за все, тому що люди не розуміють, що з ними буде завтра, і це дуже сильно демотивує. Вони не розуміють, за якими принципами, ухвалюється рішення про підвищення, переведення, вони не бачать своєї професійної військової кар’єри, тому багато з них ідуть», — заявила вона.

До того ж вона сказала, що нещодавно президент підписав Закон про сержантів, це теж докорінна зміна в армії, тому що сержант є основою будь-якої професійної армії. Ми їх уже підготували за кілька років до цього, але вони були неуповноважені виконувати роботу, для якої готувалися.

«Як будуються найуспішніші західні армії? Є офіцери — умовно кажучи, стратеги й люди, які ухвалюють рішення; є солдати, які ці рішення виконують; а є сержанти — це так званий середній персонал, який керує солдатами. Саме на цьому персоналі будуються всі армії світу», — вважає А. Фролова.

Якщо ви подивитися будь-який американський фільм, ви завжди будете бачити сержанта, тому що саме ця людина є інституційною пам’яттю, вона тренує солдатів, завжди залишається на своїй посаді, розвиває армію.

Співбесідниця переконана, що офіцери можуть змінюватися, солдати можуть змінюватися, а сержанти — це кістяк армії. І дуже довго не давали їм повноважень. 60 відсотків сержантів перемістилися в офіцерство, тому що не розуміли своєї подальшої кар’єри. Зараз нам треба доукомплектувати сержантський корпус. Але він дуже сильний — навіть той, який є зараз. Це люди, які в більшості своїй отримали західну освіту і чітко розуміють свої завдання.

«В нас є старшина, який зараз є головним сержантом збройних сил, зараз працює разом із начальником Генштабу генералом Хомчаком. Саме його на останніх зборах генерал Хомчак відмітив і сказав: бачите, в мене є сержант, який робить для мене якісну роботу. А тепер у кожного з вас є завдання теж це зробити. Розуміння кар’єри й освіта, яка буде підтримувати просування, тому що освіта — один із плюсів армії», — заявила вона.

А. Фролова вважає, що дуже багато ветеранів готові повернутися. Всередині Збройних сил висока лояльність до армії, і в тих, хто пішов також. Є незадоволення бюрократією, кар’єрними перспективами, але лояльність при цьому до армії дуже велика.

«Ми можемо повернути багато досвідчених людей, якщо надамо їм умови для розвитку», — підсумувала заступниця міністра оборони.

Поделиться публикацией