ПРОПОЗИЦІЯ ПУТІНА ЩОДО ПЕРЕДАЧІ ОВТ ОКУПОВАНОГО КРИМУ – ПЕРЕДВИБОРЧИЙ КРОК ПУТІНА — ЦДАКР

Пропозиція Путіна щодо передачі української корабельної, авіаційної та бронетехніки, захопленої російськими окупантами в Криму – один з кроків кремлівського режиму напередодні президентських виборів в РФ. Так інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» прокоментували подію в Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР). Зокрема, на переконання фахівців ЦДАКР, наближення терміну введення США жорстких санкцій проти РФ (в тому числі, проти найближчого оточення Путіна) примушує його йти на демонстрацію готовності до пом’якшення позиції щодо України. «Ця пропозиція знаходиться в тій же площині, що й «миротворчі ініціативи» кремлівського режиму щодо ситуації на Донбасі (які, найбільш ймовірно, будуть оголошені 16-18 лютого 2018 року на 54-й Мюнхенській конференції на зустрічі МЗС в нормандському форматі), а шантаж з «виходом та поверненням» російських представників з СЦКК також входить в арсенал кремлівських політтехнологів», — зазначили в ЦДАКР.

ЦДАКР наголошує, що, виходячи з ситуації (надзвичайно несприятливої для Путіна), можна припустити, що кількість подібних «ідей», спрямованих на шантаж, залякування, а з іншого боку на демонстрацію «готовності до пом’якшення позиції» буде генеруватися Кремлем з геометричною прогресією по мірі наближення виборів. «Так само буде наростати інтенсивність антиукраїнських інформаційних операцій (останній приклад – звинувачення України у поставках вибухівки для атаки російської авіабази Хмеймім у Сирії)» — зазначають в аналітичному центрі.

Експерти вважають, що у зв’язку з цим, необхідно чітко виробити цілісну позицію України: до президентських виборів в РФ не йти на жодні нові переговори, консультації, пропозиції Росії, а також не піддаватися на провокації з боку РФ, а також активно й потужно здійснювати контр-інформаційні акції проти РФ, одночасно, не піддаватися на тиск з боку західних партнерів, які в наступні три місяці можуть часто діяти під активним впливом Кремля.

За наявною інформацією, починаючи з квітня 2014 року, коли російська сторона заблокувала переговори з Україною щодо можливого формату повернення захопленою російськими окупантами українського озброєння та військової техніки, представники ЧФ РФ здійснюють постійне знищення українського ОВТ. Зокрема, українські кораблі (наприклад, найбільш боєздатні українські кораблі БДК «Костянтин Ольшанський», корвети «Тернопіль» та «Луцьк») використовуються як «донори» для російських кораблів тих же проектів – тобто, їх розбирають на комплектуючі для ремонту кораблів ЧФ РФ.

У зв’язку з цим, найбільш ймовірно, українських корабельний склад (так само, як і авіаційний та бронетехніка, а також системи ППО) зараз знаходиться в Криму у непридатному до використання стані. Виходячи з досвіду розподілу ЧФ СРСР (в 90-і роки), Росія за жодних умов не передаватиме Україні жодного зразку ОВТ у справному стані. Ремонт та відновлення технічної готовності та боєздатності ОВТ потребуватиме значних коштів. При цьому, цей процес поставить Україну у залежність від Росії і стане приводом для реалізації потужної антиукраїнської інформаційної кампанії.

Поделиться публикацией