ПОТРІБНО ГОТУВАТИ АСИМЕТРИЧНУ ВІДПОВІДЬ РОСІЇ НА МОРІ – АДМІРАЛ І. КАБАНЕНКО (ВІДЕО))

Воєнна небезпека на Сході та на Півдні України залишається серйозною загрозою. Відбувається повзуча анексія морських акваторій України. Все це вимагає невідкладної підготовки асиметричної відповіді агресивної Росії на морі. Про це в інтерв’ю Security Talks  зазначив президент Української агенції перспективних науково-технічних розробок, UA.RPA, заступник міністра оборони (2014), перший заступник начальника Генерального Штабу України (2012-2013) роки адмірал Ігор Кабаненко.

І. Кабаненко висловив переконання, що побудова військово-морських сил має сьогодні будуватися з акцентом на москітну стратегію, а саме на створення або закупівлю групи катерів. Їх чисельність спочатку має сягати 30 одиниць, а потім нарощуватись до 40-50 одиниць.

Співбесідник висловив переконання, що орієнтуватися можна, зокрема, на українського стратегічного партнера – США, та зробити ставку на мультирольний катер Mark VI, а також передбачити локалізацію його виробництва в Україні.

«Більшість країн світу так і робили. Можна в приклад привести Туреччину, яка спочатку закуповувала військово-морську техніку, а потім ліцензії. А станом на сьогодні вже побудувала свою військово-морську індустрію», — вважає адмірал.

І. Кабаненко також вважає, що катери «Гюрза» не підходять для виконання завдань ВМСУ, а «Лань» є лише дизайнпроєктом і його перспективи поки не зрозумілі.

Говорячи про радіолокаційне виявлення на морі, адмірал Кабаненко зазначив, що скептично відноситься до проєкту створення літака дальнього радіолокаційного виявлення на базі української машини Ан-178. Він переконаний, що варто зосередитися на берегових системах РЛС, в тому числі і мобільних, а також корабельних системах, і передбачити використання безпілотних авіаційних комплексів, виробництво яких в Україні вже налагоджено. Щодо бази флоту, то І. Кабаненко вважає, що їх має бути декілька. Одна головна, а інші допоміжні. Серед можливих міст для бази він назвав Одесу, Миколаїв, Очаків та Бердянськ.

Особливу увагу І. Кабаненко звернув на посилення морської піхоти. Він зазначив, що досвід США у посиленні морської піхоти, зокрема щодо посилення морської піхоти крилатими ракетами та  дронами, він наголосив, що морська піхота є особливим інструментом ВМСУ, і тому має отримувати відповідне, спеціально для неї розроблене обладнання та озброєння.

«Морська піхота може діяти на глибину до 100 км, і в тому числі повинна отримати спецтехніку для боротьби з дронами», — вважає адмірал.

До того ж, дуже скептично співбесідник оцінює добудову корвету, що будується вже близько 10 років. Фахівець зазначив, що український корабель, який є де-факто фрегатом, буде добудоватися не менше  10 років.

 

Катер Mark VI

 

161104-N-ZC343-293
PACIFIC OCEAN (Nov. 4, 2016) A U.S. Navy Mark VI patrol boat wards off a simulated attacker during show of force strait transit exercise involving aircraft carrier USS Carl Vinson and Carrier Strike Group 1. (U.S. Navy photo by Senior Chief Petty Officer Joe Kane/Released)

Поделиться публикацией