ПОРОШЕНКО ПІДПИСАВ ЗАКОН ПРО НАЦБЕЗПЕКУ

Президент України Петро Порошенко під час засідання Ради національної безпеки і оборони підписав закон «Про національну безпеку України», який визначає та розмежовує повноваження державних органів у сферах національної безпеки та оборони, а також визначає в числі фундаментальних національних інтересів вступ до ЄС і НАТО. Про це повідомляє ZN,UA 5 липня ц.р.

«Головне: цим законом ми твердо підкреслюємо курс України на європейську та євроатлантичну інтеграцію. Ми підкреслюємо, що український народ чітко визначився зі своїм вибором – це майбутнє в сім’ї вільних народів світу», — сказав президент.

Верховна Рада прийняла закон «Про національну безпеку України» 21 червня. Президентський законопроект №8068 підтримали 248 народних депутатів. Перед голосуванням депутати схвалили ряд поправок до законопроекту, які були узгоджені з НАТО.

Законом встановлюється, що протягом шести місяців Кабмін повинен розробити новий закон про СБУ, в якому будуть прописані функції служби. Як зазначив голова робочої групи з підготовки документа до другого читання Іван Винник, з прийняттям цього закону СБУ стане спеціальним органом з правоохоронними функціями. За словами депутата, це дозволить припинити розслідування СБУ кримінальних справ за економічними статтями, а його функціями буде забезпечення національної безпеки і антитерористична діяльність.

Законом також передбачається створення Комітету Верховної Ради з розвідки, який здійснює контроль над органами безпеки.

Згідно з законом, з 1 січня 2019 року міністр оборони, а також його заступники призначаються з числа цивільних осіб.

Поделиться публикацией