ПОРОШЕНКО ПРИЗНАЧИВ НОВИМ КОМАНДУВАЧЕМ ООС ГЕНЕРАЛА СИРСЬКОГО – КОМЕНТАР РАДНИКА ЗЕЛЕНСЬКОГО

Петро Порошенко 6 травня призначив новим командувачем ООС генерал-лейтенанта Олександра Сирського. Президент зазначив, що рішення про проведення ротації керівництва операції прийняв за пропозицією міністра оборони Степана Полторака і начальника Генштабу Збройних сил Віктора Муженка.

«Олександр Сирський успішно пройшов всі командні посади від командира взводу до заступника начальника Генерального штабу, брав активну участь в АТО. В складних умовах 2014-2015 рр. спочатку був начальником штабу, пізніше очолював АТО. Забезпечив особисту мужність, забезпечив ефективні дії по організації оборони і відсічі наступу російських військ. Твердо переконаний, що його рівень підготовки дозволить успішно виконати поставленні завдання», — охарактеризував його чинний президент.

Відповідний указ про призначення з’явився пізніше на сайті президента.

Сирський отримав звання генерал-лейтенант ЗСУ у грудні 2016 року, коли він обіймав посаду начальника штабу – першого заступника керівника АТО. Тоді разом з ним це звання отримали Сергій Наєв, якого він і замінив на посаді командуючого ООС, та командир ВДВ Михайло Забродський.

Радник новообраного президента Володимира Зеленського Іван Апаршин назвав нового командувача Об’єднаних сил Олександра Сирського гідною людиною і професійним генералом. Проте наголосив, що не розуміє, чому призначення потрібно було проводити вже після завершення виборів.

«Я знаю генерала Сирського, це гідний, професійний генерал і людина. У нього є відповідна освіта і досвід. Колись, в 2006 році ми почали формувати Об’єднане оперативне командування, і особисто пропонував його на посаду начальника штабу Об’єднаного оперативного командування, нового органу управління в Збройних силах», — сказав Апаршин агентству «Інтерфакс-Україна».

Радник Зеленського при цьому вважає, що є питання, чому командувача ОС змінили після завершення виборів і поразки чинного президента.

«Чому саме сьогодні, вже після того, як програв вибори – тут є питання. Начебто вибори завершилися. Можна це було зробити раніше», — сказав Апаршин.

Він також зазначив, що екс-командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв може в майбутньому зайняти іншу відповідальну посаду: «До цих генералів немає претензій, це бойові генерали. Сьогодні ми повинні зберегти цих бойових генералів, у яких є величезний досвід, знання, і які вже навчилися воювати».

30 квітня 2018 року Петро Порошенко оголосив про офіційне завершення антитерористичної операції на сході України та початок Операції об’єднаних сил. Командувачем Об’єднаних сил він призначив генерал-лейтенанта Сергія Наєва.

За рік операції Об’єднаних сил українські військові повернули під контроль України близько 24 кв.км. території, зокрема три населених пункти та розмінували 1000 га територій.

Поделиться публикацией