ПОРОШЕНКО ЗАТВЕРДИВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ГЕНЕРАЛЬНИЙ ШТАБ ЗСУ

Президент України Петро Порошенко у середу, 30 січня, підписав указ «Про Положення про Генеральний штаб Збройних Сил України». Указ №23/2019 опубліковано на сайті голови держави.

Президентський указ вносить зміни до Положення про Генштаб ЗСУ 2011 року, зокрема, визнає низку пунктів такими, що втратили чинність. Указ набирає чинності день опублікування.

Генеральний штаб ЗСУ визначається головним військовим органом з планування оборони держави. Він здійснює стратегічне керівництво силами та засобами української армії та іншими складовими сил оборони, які залучаються до заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної російської агресії в Донбасі.

«Генеральний штаб у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, актами президента та Кабінету міністрів, постановами Верховної Ради, наказами та директивами Верховного головнокомандувача Збройних сил України, наказами Міністерства оборони, наказами міністра оборони, а також цим Положенням», — йдеться в указі.

Положення також визначає перелік основних завдань Генерального штабу ЗСУ.  Порівняно з Положеннями 2011 року, його суттєво збільшено.

Зокрема, у період дії в країні воєнного стану Генштаб отримує додаткові функції: від участі у підготовці проекту  плану запровадження та забезпечення правового режиму до підготовки пропозицій президенту щодо призначення та звільнення очільників ВЦА.

Змінилась також процедура призначення начальника Генерального штабу ЗСУ. Відтепер він призначатиметься на посаду президентом лише за поданням міністра оборони. Перелік повноважень начальника ГШ ЗСУ також збільшено.

Нагадаємо, в грудні минулого року Верховна Рада прийняла в першому читанні поправки в закон «Про оборону України», включивши у нього низку понять щодо стандартів НАТО та їхнє тлумачення.

У грудні 2016 року Генеральний штаб ЗСУ завершив розробку Державної програми розвитку Збройних сил України на період до 2020 року, що передбачає перехід української армії до повної взаємосумісності із силами НАТО.

У червні того ж року президент Петро Порошенко підписав Стратегічний оборонний бюлетень України – документ оборонного планування, розроблений з метою визначення основних напрямків реалізації воєнної політики України та розвитку сил оборони до кінця 2020 року, який передбачає курс на інтеграцію України до НАТО.

Поделиться публикацией