ПОРОШЕНКО БАЖАЄ ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО КОНСТИТУЦІЇ ЩОДО РУХУ УКРАЇНИ В НАТО

Президент України Петро Порошенко має намір спрямувати у Верховну Раду пропозицію внести зміни до Конституції щодо руху України в НАТО. Про це він сказав 13 липня в інтерв’ю телеканалу «112 Україна».

«Я буду просити Верховну Раду України внести відповідні зміни до Конституції, які б чітко зафіксували з точки зору внутрішнього законодавства цей (вступ до НАТО, — ред.) наш шлях, цю нашу стратегію», — відзначив президент.
У 2017 році парламент України вже ухвалив закон, який відновлює курс країни на членство в НАТО як стратегічну мету зовнішньої політики і політики безпеки.
Своєю чергою в НАТО почали дискусію про можливість надання Плану дій щодо членства України в Альянсі.

Через рік члени НАТО підтвердили, що Україна є країною-аспірантом. Іншими словами, державою, яка заявила про свою зацікавленість у приєднанні до Альянсу.
Згідно з інформацією на сайті НАТО, такі країни отримують запрошення до інтенсифікованого діалогу з Альянсом з питань свого прагнення до членства та пов’язаних з цим реформ.
Додаткова вимога до «аспірантів»: вони мають сповідувати принципи Вашингтонського договору (тобто бути демократичними державами) і принципи Хартії ООН, а також сприяти безпеці євроатлантичного простору.

Однак цей статус не накладає на Альянс жодних зобов’язань щодо членства країни-аспіранта у майбутньому. Тобто Україна може отримати, а може і не отримати запрошення до Плану дій щодо членства в НАТО.

Поделиться публикацией