ПОПРИ КОРОНАКРИЗУ ПОЛЬЩА НАРОЩУЄ ОБОРОННІ ВИТРАТИ

Економічні проблеми, що пов’язані із коронакризою, не обійшли стороною і Польщу. За прогнозами Єврокомісії, в 2020 році польський ВВП впаде на 3,6%. Також очікується, що відновлення колишнього обсягу внутрішнього валового продукту в наступному році малоймовірно. За оцінкою Європейської комісії, в 2021 році ВВП Польщі зросте лише на 3,3%.

 

У той же час невтішні прогнози економістів ніяк не змінили курс польського військово-політичного керівництва на постійне нарощування оборонних витрат.

 

Про це свідчить поданий у профільну комісію польського сейму проект військового бюджету. Згідно з документом, в 2021 році пропонується виділити міністерству національної оборони Польщі близько 52 млрд. злотих або 13,7 млрд. доларів. Це на 3,5% більше, ніж витрати на оборону в поточному році.

 

Але найважливіше, що Польща вже кілька років перевиконує вимогу НАТО про мінімальний рівень військового бюджету і в наступному році витратить на армію 2,2% свого ВВП.

 

Основними напрямками, на які будуть витрачені значні бюджетні кошти, в 2021 році стануть посилення військових частин на сході Польщі, технічна модернізація збройних сил, збільшення їх чисельності, а також виконання союзницьких зобов’язань в рамках блоку НАТО. Крім того, чимала частина оборонних витрат виділена на розвиток військ територіальної оборони, підтримання кібернетичної безпеки у військовому відомстві, а також на проведення навчальних заходів та навчань на національному та міжнародному рівні.

 

Для того, щоб підготувати обґрунтування для постійного підвищення військових витрат в травні 2020 року президентом Польщі було затверджено нову редакцію Стратегії національної безпеки. У документі «найсерйознішою загрозою» для республіки абсолютно очікувано була оголошена Росія.

Поделиться публикацией