ПОЛЬЩА ПРОДОВЖУЄ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНЕ ПЕРЕОЗБРОЄННЯ. ЩО ВІДОМО ПРО НАЙБІЛЬШИЙ ПРОЄКТ В ОПК ПОЛЬЩІ ЗА ОСТАННІ 50 РОКІВ

Польща продовжує безпрецедентне переозброєння та купує 1400 БМП Borsuk власного виробництва

Про це повідомляє міністерство оборони Польщі.

28 лютого 2023 року відповідну рамкову угоду схвалив міністр національної оборони Маріуш Блащак.

Угода на виробництво і постачання БМП Borsuk укладена між Агентством озброєнь Польщі та консорціумом компаній Polska Grupa Zbrojeniowa і Huta Stalowa Wola.

Це замовлення називають найбільшим проєктом у польській оборонній промисловості за останні 50 років.

Анонс цієї угоди з’явився минулого тижня. Однак тоді джерела польських ЗМІ повідомляли, що йтиметься про замовлення 1000 нових БМП.

За словами Маріуша Блащака, перші чотири одиниці БМП Borsuk надійдуть до польського війська для тестувань вже цього року.

Бойові машини Borsuk від польської оборонної промисловості мають замінити у сухопутних військах збройних сил Польщі застарілі БМП-1. У 2020 році компанія Polska Grupa Zbrojeniowa оголосила про проведення першого етапу польових випробувань перспективної бойової машини піхоти Borsuk.

У липні 2022 року розпочалися державні випробування нової польської плаваючої бойової машини піхоти, створеної за програмою Borsuk. Це важливий крок на шляху до прийняття на озброєння цієї машини. А восени того ж року військовослужбовці 15-ї окремої механізованої бригади польського війська випробували машину на полігоні.

Польська БМП Borsuk має компонування з переднім розташуванням моторно-трансмісійного відділення і відділення управління, за яким розташовується бойове відділення з командиром і навідником.

БМП оснащена дистанційно керованим бойовим модулем ZSSW-30, який озброєний 30-мм гарматою Bushmaster Mk 44/S з боєзапасом у 200 снарядів і 7,62-мм кулеметом UKM-2000C з боєкомплектом 400 набоїв, а також подвійною пусковою установкою протитанкових ракет (ПТУР) Spike-LR. Конструкція модуля пристосована для встановлення додаткової навісної броні.

Бойова машина піхоти важить 28 тонн і розвиває максимальну швидкість на асфальтованих дорогах до 65 км/год. Машина отримала німецький дизельний двигун MTU 8V-199-TE20 потужністю в 720 сил.

Поделиться публикацией