ПОЛЬЩА НЕ ПРОДАВАЛА БІЛОРУСІ ЖОДНИХ БОЄПРИПАСІВ

Польща не продавала Білорусі жодних боєприпасів і не давала згоди на подібний експорт.

Про це 13 серпня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на міністра оборони Маріуша Блащака.

 

«Польська збройова група», польські фабрики не виробляють боєприпаси такого роду. Може бути, ми маємо справу з якоюсь провокацією», — так польський міністр в ефірі Польського радіо прокоментував в четвер фотографії гільз з написом англійською мовою Made in Poland. Ці гільзи нібито знайшли в Мінську після стрілянини ОМОНу гумовими кулями по демонстрантах.

 

«Ще раз я категорично заперечую — ніякої згоди польського уряду на продаж амуніції в Білорусь не було», — заявив Блащак.

 

Польська газета Rzeczpospolita написала, що продаж озброєнь за кордон перебуває під жорстким контролем в Польщі. Для покупки у компанії повинно бути дозвіл на експорт від Мінрозвитку, яке проводить консультації в цьому зі спецслужбами та дипломатами з МЗС Польщі.

 

Напередодні президент Литви Гітанас Науседа заявив, що Євросоюз може направити офіційного представника в Білорусь для переговорів з владою. За його словами, саме Литва може стати посередником у переговорах між владою і опозицією.

 

Перед цим голови МЗС України, Литви і Польщі висловили готовність допомогти Білорусі в подоланні політичної кризи, а також закликали Алєксандра Лукашенка припинити насильство і звільнити затриманих.

 

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента країни, Алєксандр Лукашенко, який править країною з 1994 року, брав участь у них уже вшосте.

 

За даними офіційного екзит-полу (єдиного дозволеного в країні), Лукашенко отримав 79,7%, а кандидат від об’єднаної опозиції Світлана Тіхановська — 6,8%.

 

Голова ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина, не чекаючи завершення підрахунку голосів, фактично оголосила Алєксандра Лукашенка переможцем виборів і закликала інших кандидатів «визнати свою поразку, привітати переможця і не хвилювати народ».

 

Після цього по всій Білорусі відновилися акції протесту, під час яких відбулися криваві зіткнення з силовиками. З різних міст країни надходили повідомлення про фальсифікації.

 

ОМОН застосував проти мітингувальників водомети, світлошумові гранати і гумові кулі.

 

Тисячі людей були затримані і побиті силовиками, як мінімум двоє протестувальників загинули.

 

Євросоюз, США, НАТО і Рада Європи констатували, що вибори в Білорусі не були ні прозорими, ні демократичними, і закликали офіційний Мінськ поважати права і свободи громадян.

 

Чи впаде режим Лукашенка за результатами вуличних протестів, читайте в статті Володимира Кравченка «Білорусь вимагає змін» для ZN.UA.

 

 

 

 

 

 

 

Поделиться публикацией