ПОЛЬСЬКИЙ АЕРОКОСМІЧНИЙ ВИРОБНИК СТВОРИТЬ ЛІТАКИ ДЛЯ НЕПАЛУ

Польський аерокосмічний виробник PZL Mielec (нині входить до компанії Sikorsky, Lockheed Martin Company) отримав замовлення на 30,4 мільйона доларів на постачання легких транспортних літаків M28 Block 05 Skytruck для повітряних сил армії Непалу.

Про це 5 лютого ц.р. повідомив портал  MilitaryLeak.

Роботи проводитимуться у місті Мелець у Польщі, і очікується, що будуть завершені до 30 квітня 2025 року. Цей контракт передбачає закупівлю двох нових літаків M28 Block 05 серійного виробництва, відповідне навчання, комплект запчастин, медичне обладнання, шість місяців польового обслуговування та переправу літака M28 Block 05 з Мельца, Польща, до Катманду, Непал. Літаки були замовлені за програмою зовнішнього військового фінансування США (FMF).

M28 Skytruck здатний здійснювати короткий зліт і висотну посадку, що є ідеальним для непальських висотних коротких злітно-посадкових смуг. Літаки були виготовлені на заміну єдиному M28, який раніше використовувався військово-повітряними силами армії Непалу, його ВПС Польщі подарували у 2004 році. Проте літак розбився у 2017-му.

Загалом у Непалі було чотири літаки M28 (зокрема й в інших родах військ та силових відомствах – ред.) – по два було отримано у 2001 та 2019 роках. Один з них розбився у травні 2017 року, внаслідок чого загинув член екіпажу. Цікавість до маркетингу M28 Skytruck зросла після того, як компанія Lockheed Martin придбала Sikorsky, який є власником заводу PZL Mielec у Польщі

Поделиться публикацией