ПОЖЕЖА НА СКЛАДІ БОЄПРИПАСІВ В ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ: ОГЛЯД ЗМІ

Повідомлення про пожежу на Шостому арсеналі Міністерства оборони України поблизу смт Дружба та міста Ічні в Чернігівській області з’явилося близько третьої години ночі 9 жовтня. На сполох підняли мешканці населених пунктів, що знаходяться поблизу військової частини, які прокинулися від звуків вибухів. Згодом інформацію про пожежу підтвердив і Генеральний штаб Збройних сил України, який негайно почав евакуацію населення із можливої зони ураження.  Згідно з даними станом на 9 жовтня, пожежею охоплені 10% території арсеналу.

Для запобігання нещасних випадків уже вранці 9 жовтня було прийнято рішення закрити повітряний простір у 30-кілометровій зоні над військовою частиною. Також поблизу арсеналу перекрили всі автомобільні та залізничні дороги.

9 жовтня в Міністерстві оборони України повідомили про локалізацію осередків пожежі на складах 6-го арсеналу Міністерства оборони. Також продовжує зменшуватися інтенсивність вибухів, над територією складів спостерігається задимленість, лунають поодинокі вибухи.

Портал dt.ua з посиланням на журналіста Юрія Бутусова повідомив, що на складах в Ічні вибухнули сховища 120 мм мінометних мін, які є цінними «витратними» боєприпасами.

На думку депутата Антона Геращенка, що про незадовільний стан складів під Ічнею було відомо давно, а на самому складі зберігався стратегічний запас боєприпасів, які не виробляються в Україні.

Заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України Родіон Тимошенко уже заявив, що пожежа може бути наслідком диверсії, оскільки перші вибухи пролунали в протилежних кінцях військової частини. Одночасно було зафіксовано два вибухи, потім — ще два вибухи на іншому кінці об’єкта.

«За інформацією вартових на постах, вони підтверджують факт вибухів, тобто підриву, в чотирьох місцях арсеналу, при цьому ці вибухи зафіксовані в різних місцях арсеналу, внаслідок чого виникла пожежа», — розповів він на брифінгу в Міноборони вранці у вівторок.

Тим не менше військова прокуратура Центрального регіону України відкрила кримінальне провадження за ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України про недбале ставлення військової службової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки на території арсеналу поблизу Ічні.

Інформації про постраждалих внаслідок вибухів серед цивільного населення та серед військових не надходило. Однак за медичною допомогою 9 жовтня звернулися 63 людини, яким стало погано через задимленість в районі надзвичайної ситуації.

За даними ДСНС, 9 жовтня евакуювали 12,5 тис осіб, водночас Чернігівська облдержадміністрація повідомляла про 19 тис. евакуйованих. У обладміністрації зараз напрацьовують план розміщення людей та забезпечення їх харчуванням і необхідними речами.

9 жовтня на території складу спостерігалася пожежа та вибухи з різною інтенсивністю. За даними Міноборони, інтенсивність вибухів на складі наприкінці дня 9 жовтня знизилася, однак в зоні надзвичайної події була сильна задимленість, що ускладнювала розвідку за допомогою квадрокоптера.

В Генштабі ЗСУ заявили, що в охопленому пожежею арсеналі зберігали переважно стрілецьку зброю, там немає великокаліберних артилерійських систем і ракетних комплексів, які несуть найбільшу небезпеку. Орієнтовно близько 20% того, що знаходиться на складах — це елементи боєприпасів. Загалом територія арсеналу — 682,6 га, з них технічна – 402 га. На ньому зберігається 88 тисяч тонн боєприпасів.

Для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації направлено 110 одиниць техніки та 500 осіб. У прилеглих областях приведено у готовність ще 23 пожежні розрахунки. Також використано пожежний танк навчального центру Сухопутних військ Збройних сил України.

Між іншим в ПС ЗС України 9 жовтня спростовали «атаку дронів» на арсенал під Ічнею. Безпілотні літальні апарати (БПЛА) у повітряному просторі поблизу міста Ічня Чернігівської області упродовж двох останніх днів не фіксувалися, тож диверсія за допомогою БПЛА, внаслідок якої зайнявся 6 арсенал Міністерства оборони, неможлива, наголосили в прес-службі Повітряних сил Збройних сил України.

«В мережі Інтернет має місце розповсюдження інформації стосовно нібито поміченого безпілотного літального апарату (БпЛА) в районі арсеналу поблизу населеного пункту Ічня та те, що він став причиною вибуху. Повідомляємо, що за результатами аналізу повітряної обстановки, протягом двох днів в повітряному просторі над місцем поді жодного БпЛА виявлено не було», — йдеться у повідомленні.

Військові також припустили, що безпілотником пересічним громадянам міг здатись літак. «Поблизу арсеналу проходять повітряні шляхи якими літають трасові літаки, які при недостатній видимості можуть бути сприйняті за безпілотний літальний апарат», — припустили вони.

Військовою прокуратурою Центрального регіону України відкрито кримінальне провадження ч. 3 статті 425 КК України (недбале ставлення військової службової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, окрім військового положення). У МО України все ж не виключили, що причиною НС могла стати диверсія.

Люди, які постраждали в результаті вибуху складу з боєприпасами в місті Ічні Чернігівської області, ночували в спортзалах навчальних закладів СМТ Парафіївка. Волонтери збирають допомогу. Про це повідомляє Наталія Іранка, керівник обласного відділення НВР «Правий Сектор» в Чернігові в Facebook.

Міністр оборони Степан Полторак заявив, що на момент вибуху на 6-му арсеналі Міністерства оборони біля Ічні в Чернігівській області склади були заповнені на 50%. Про це він відзвітував президенту Петру Порошенко 9 жовтня, передала прес-служба глави держави.

«За словами Степана Полторака, на момент підриву склади були заповнені на 50% — найбільш дефіцитні і критично важливі для ЗСУ боєприпаси з 6-го військового арсеналу раніше були передислоковані на інші арсенали і бази із захищеним типом зберігання», — повідомила прес-служба.

Глава Міноборони додав, що станом на 15:00 в результаті детонації пожежею було охоплено близько 30% всього арсеналу.

Ситуація на складах Шостого арсеналу Міністерства оборони біля смт Дружба Ічнянського району Чернігівської області станом на 17:00 9 жовтня дозволила найближчим часом приступити до гасіння вогнищ займання по периметру території, повідомили в Генеральному штабі Збройних сил України.

Згідно з інформацією Генштабу, на територію 6-го арсеналу прибули ще два пожежні танки, також ведеться повітряна розвідка.

«В даний час задимлена тільки третина території арсеналу, що дозволяє ефективніше використовувати безпілотні літальні апарати для спостереження за обстановкою і оцінки ситуації оперативним штабом», — зазначили у відомстві.

Як повідомлялося раніше, станом на 14:00 для локалізації пожежі на 6-й арсенал прибутку дві бойові машини розмінування (БРМ) для посилення штатної пожежної та іншої техніки Збройних Сил України. Інтенсивність вибухів динамічно змінюється і станом на середину дня складала один вибух на хвилину.

Президент України Петро Порошенко під час наради з силовиками доручив міністру оборони Степану Полторак і міністру закордонних справ Павлу Климкіну завершити переговори з НАТО щодо реалізації спеціального трастового фонду, який забезпечить безпечну експлуатацію і ефективну охорону об’єктів зберігання боєприпасів. Про це повідомив 9 жовтня «Інтерфакс-Україна».

«Я б дуже просив, щоб ми забезпечили фінансування в повному обсязі за програмою захисту складів зберігання боєприпасів. Так, цього недостатньо, але ми можемо в цьому році виконати в повному обсязі кожне фінансування — і щодо забезпечення периметра, і по будівництву сховищ, і по перевезення боєприпасів», — звернувся президент до секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Вчора відбулися вибухи на складах з боєприпасами поблизу міста Ічня почалися близько четвертої ранку. На місці події організували штаб ліквідації пожежі. Повідомлялося, що рятувальники локалізували 35% території пожежі. А в Ічню почали повертатися евакуйовані жителі.

Поделиться публикацией