ПОДАНО ЗАКОНОПРОЄКТ, ЯКИЙ ДОЗВОЛИТЬ ВИКОРИСТОВУВАТИ ПІДРОЗДІЛИ ТЕРОБОРОНИ У РАЙОНАХ ВЕДЕННЯ БОЙОВИХ ДІЙ

Група народних депутатів подала законопроєкт, який дозволить використовувати підрозділи тероборони у районах ведення бойових дій разом з іншими частинами Збройних Сил України.Відповідний законопроєкт № 6521 зареєстрований 17 січня 2022 року.

Про це 19 січня ц.р. повідомив портал Ukrainian military pages.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що його ціллю є надання можливості територіальній обороні виконувати завдання разом з іншими угрупованнями військ чи об’єднаних сил, призначених для ведення воєнних (бойових) дій з відсічі збройної агресії проти України в районах ведення бойових дій.

Чинними наразі положеннями Закону України «Про основи національного спротиву» (стаття 20) визначається, що виконання завдань територіальної оборони можливе виключно поза районами ведення воєнних (бойових) дій.

Крім того, у першому ж завданні тероборони (стаття 3) визначається, що реагування та вжиття заходів щодо оборони території та захисту населення на визначеній місцевості територіальна оборона здійснює лише до моменту розгортання на цій території угруповання військ або об’єднаних сил, призначених для ведення бойових дій з відсічі збройної агресії проти України.

Двадцять один народний депутат (від партій «Голос», «Слуга народу» та «Європейська солідарність») пропонують змінити згадані статті закону та надати Силам ТрО можливість виконувати завдання територіальної оборони на всій території України включно з районами ведення бойових дій.

Зокрема пропонується першу частини статті 3 Закону України «Про основи національного спротиву» викласти у новій редакції (слова виділені кольором виключити):

«3. Завданнями територіальної оборони є:

1) своєчасне реагування та вжиття необхідних заходів щодо оборони території та захисту населення на визначеній місцевості [до моменту розгортання в межах такої території угруповання військ (сил) або/чи угруповання об’єднаних сил, призначених для ведення воєнних (бойових) дій з відсічі збройної агресії проти України];»

А частину першій статті 20, яка наразі виглядає так: «Виконання завдань територіальної оборони здійснюється поза районами ведення воєнних (бойових) дій», у такій редакції:

  1. Виконання завдань територіальної оборони здійснюється на всій території України включно з районами ведення воєнних (бойових) дій.

Рішення про виконання завдань територіальної оборони в районах ведення воєнних (бойових) дій приймається Головнокомандувачем Збройних Сил України.

На думку депутатів, такі зімни забезпечать можливість проведення більш ефективних загальнодержавних, воєнних і спеціальних заходів під час протидії воєнним загрозам.

Нагадаємо, що Верховна Рада вже розглядає інші зміни до Закону України «Про основи національного спротиву». Так 16 грудня 2021 року у першому читанні був ухвалений законопроєкт № 6302, що має на меті привести закон про основи нацспротиву у відповідність до Конституції України та узгодити його з іншими законами.

Поделиться публикацией