ПОВІТРЯНІ СИЛИ ГОТУЮТЬСЯ ДО ПЕРЕХОДУ НА НОВИЙ СТАНДАРТ ОБМІНУ ДАНИМИ ПРО ПОВІТРЯНУ ОБСТАНОВКУ

У Командуванні Повітряних Сил ЗС України розробили проект нового ДСТУ обміну даними про повітряну обстановку між радіолокаційними станціями різних видів і модифікацій та автоматизованою системою управління авіації та ППО. Про це повідомило Інформагентства АрміяInform з посиланням на командування Повітряних Сил ЗС України.

Запровадження нових стандартів дозволить отримувати більш об’ємну інформацію від радіолокаційних засобів та розширить можливості автоматизованих систем управління. Завдяки цьому значно збільшяться бойові спроможності всього угруповання радіотехнічних військ, які є основним джерелом інформації про повітряну обстановку всередині та навколо кордону країни. Як наслідок, це позитивно вплине на якість роботи Украероруху та ефективність виконання бойових завдань авіацією та зенітними ракетними військами.

Діючий держстандарт був прийнятий багато років тому, спираючись на технічні можливості радіолокаційних станцій попереднього покоління. Можливості ж РЛС, які сьогодні надходять на озброєння, значно ширші. Вони здатні видавати унікальну інформацію про повітряні цілі. Її точність на порядок вища, ніж у застарілих зразків.

Нові РЛС управляються за допомогою сучасних автоматизованих систем управління і застарілі протоколи обміну даними, відповідно до діючого ДСТУ, не дозволяють передавати повний обсяг даних про повітряну обстановку, що приймають сучасні радіолокатори. А отже, використовується лише частина закладених розробниками функціональних можливостей новітніх РЛС.

У Командуванні Повітряних Сил уточнюють, що нові протоколи обміну розроблені на основі стандартів Євроконтролю. Тут враховані всі проблемні питання, пропозиції та рішення, ухвалені під час спеціальної наради провідних фахівців радіотехнічних військ із керівниками вітчизняних підприємств-виробників радіолокаційного озброєння, яка відбулася на початку року. Відповідні пропозиції щодо внесення змін до ДСТУ нещодавно були подані до Державного інституту стандартизації і зараз перебувають на розгляді у технічному комітеті.

Цей процес може тривати близько року. У Командуванні виду сподіваються, що зважаючи на важливість цього питання в умовах російсько-української війни, в Держінституті стандартизації сприятимуть прискоренню процедури розгляду.

Поделиться публикацией