ПЛАН ПЕРШОЧЕРГОВИХ ДІЙ РЕФОРМУВАННЯ ДК «УКРОБОРОНПРОМ» — ВЫДКРИТИЙ ЛИСТ ЕКСПЕРТА

Голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський 10 червня ц.р. оприлюднив Відкритий лист Президенту щодо перших кроків реформи »Укроборонпрому».

«Ми, військові експерти, економісти та громадські діячі обговорювали вищезгадану проблематику під час круглого столу «Що не так з Укроборонпромом? Цілі та напрямки реформи», який організував Міжнародний Центр Стратегій Безпеки і Оборони, експертна організація StateWatch, Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО). В результаті профільної дискусії, пропонуємо Вам наступний план першочергових дій:

  1. Удосконалити корпоративне управління суб’єктами господарювання оборонно-промислового комплексу в частині запровадження створення у державних підприємствах наглядової ради шляхом внесення відповідних змін до Закону України «Про особливості управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі», Господарського кодексу України, Закону України «Про управління об’єктами державної власності» та інших нормативно-правових актів.
  2. Призначити нового генерального директора та повністю оновити склад Наглядової ради «Укроборонпрому» з числа людей з високою репутацією та професійним досвідом, які виконуватимуть свої функції до моменту призначення наглядової ради, більшість якої складатимуть незалежні члени.
  3. Провести міжнародний аудит, замовником якого має стати Наглядова рада, а об’єктом аудиту – підприємства «Укроборонпрому».
  4. Внести зміни до стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу, яка має бути розглянута та затверджена відповідним рішенням Ради національної безпеки та оборони України.
  5. Спільно з антикорупційними інституціями та профільними експертами розробити та затвердити нову програму боротьби з корупцією на підприємствах «Укроборонпрому».
  6. Внести до Верховної Ради України проекти Законів України: «Про державно-приватне партнерство у секторі національної безпеки та оборони України» та «Про військове-технічне співробітництво». Внесення змін до Законів України «Про зовнішньоекономічну діяльність» та «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання».

 

Це лише першочергові кроки, які необхідно зробити для подолання корупції та підвищення ефективності роботи «Укроборонпрому» та усього оборонно-промислового комплексу України. Ми готові допомагати в їх реалізації та підтримувати Вас у питаннях реформування такого важливого сектору економіки України як ОПК».

Поделиться публикацией