ПЛАНУЄМО ПРЕЗЕНТУВАТИ СУСПІЛЬСТВУ РЕФОРМУ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ В МІНОБОРОНИ – ЗАГОРОДНЮК

«У лютому плануємо презентувати суспільству реформу управління якістю в Міноборони в цілому. Ми вимагатимемо перехід у 2020 році всіх наших ключових постачальників на ІSО 9001».

Про це 10 лютого ц.р. повідомили в прес-службі Міністерства оборони України, посилаючись на Міністра оборони України Андрія Загороднюка в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Він пояснив, що стара система військових представництв покладала більшу частину відповідальності на військове представництво, на представника замовника, ніж на відділи технічного контролю, служби якості виробника, що є нелогічним.

«Спочатку має бути відповідальність виробника, ми маємо проходити аудит системи виробника, дивитися, наскільки він готовий виробляти якісну продукцію, наскільки у нього працюють системи, процеси налагоджені. ІSО — це не панацея, але це правильні рамки для того, щоб вибудувати цю систему. Іншої не буває. За цим стоїть служба замовника, яка просто робить вибірковий контроль», — сказав Міністр.

Андрій Загороднюк повідомив, що причини дефектів, які були виявлені на БТР-4Е — це недосконалість самої системи управління контролю якістю.

«Там не було умислу, ми не бачимо його й зараз. Точно його не було в керівництві «Укроборонпрому». Але це могло бути просто питання до якості продукції. БТР-4Е потім випробовували, і процес ще триває. У нас немає даних, що там щось більше, ніж технічна складова. Ми ще працюємо. Найближчим часом ми вже знатимемо про причини більше», — додав він.

Чи була там присутня корупційна складова, чи ні, це наразі з’ясовують правоохоронні органи. Є матеріали, які ми їм передали, — розповів Міністр оборони.

Він наголосив, що всі претензії до БТРів, що звучали у пресі, були до «воєнприйомки».

«Хоча «воєнприйомка» — це служба замовника. А в першу чергу мало би відповідати саме виробництво. У світі щодо всієї промислової продукції саме так», — підкреслив Андрій Загороднюк.

Поделиться публикацией