ПЕРШІ ШІСТЬ БРИТАНСЬКІ ЗРК STORMER ВЖЕ «КОШМАРЯТЬ» РОСІЙСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ НА ФРОНТІ

Перші шість британських «невидимих» ЗРК Stormer HVM уже активно працюють на фронті.

Про це 25 липня повідомила пресслужба Оперативного командування «Південь».

Зенітно-ракетні комплекси Stormer HVM (High Velocity Missiles — «високошвидкісні ракети») являють собою самохідні ЗРК армійської ППО на гусеничному шасі. Їх основне призначення – прикриття військ від ударів з повітря під час бою або пересування у ближній зоні.  Stormer HVM оснащені ракетами Starstreak та здатні вражати ворожі цілі на максимальній висоті 5-7 км та на дальності 7 км.

При цьому ЗРК Stormer HVM не мають радіолокаційних станцій та здатні наводити ракети на ціль у напівавтоматичному режимі за допомогою лазерного променя. Через це їх не можуть виявляти бортові датчики радіолокаційного опромінення, які стоять на ворожих вертольотах та літаках. Вони мають восьмизарядну пускову установку, а у самій машині розміщується ще вісім ракет. Поряд із пусковою установкою встановлено панорамний приціл з тепловізійним каналом і системою попередження про повітряну загрозу для розпізнавання цілей та визначення їх пріоритетності. Військові повідомляють, що ЗРК Stormer можуть виявляти літаки на відстані 18 км і вертольоти на відстані 8 км. При цьому від захоплення цілі до запуску ракети проходить менше ніж 5 секунд.

Показово, що сама ракета Starstreak після пуску летить до цілі зі швидкістю понад 1 км за секунду, що майже унеможливлює маневр ворожого літального апарата. Крім того, в ракеті замість однієї осколково-фугасної бойової частини використовується три окремих бойових елементи — вольфрамових дротики, які вражають ціль на кінцевому етапі атаки.

Поделиться публикацией