ПЕРШІ РАКЕТНІ КОМПЛЕКСИ “ГРІМ” БУДУТЬ ГОТОВІ НАПРИКІНЦІ НАСТУПНОГО РОКУ

Початок проведення льотних випробувань нового оперативно-тактичного ракетного комплексу (ОТРК) “Грім” розробки ДП “КБ” Південне “ім. Янгеля” (Дніпро) в інтересах ЗСУ заплановано на кінець 2019 року. Про це повідомив «Військовий навігатор України», з посиланням на голову Державного космічного агентства Україна (ДК АУ) Павла Дегтяренка.

“Роботи ведуться і над ракетою, і над усім комплексом. Але, на жаль, не так швидко, як хотілося б: виникають і технологічні складнощі, і фінансові, як у виконавців, так і у замовників. Проте, ми розраховуємо, що до кінця наступного року вже вдасться продемонструвати (замовнику – ІФ) цей комплекс в дії “, – сказав П.Дегтяренко.

Створення нового ракетного комплексу, акцентував він, ведеться з дотриманням всіх без винятку міжнародних обмежень і режимів в частині дальності дії цього ракетного озброєння.

“Коли т.зв. диванні експерти починають говорити, що він (ОТРК) може виходити за ці параметри (дальності), це не більше, ніж домисли непосвячених людей”, – сказав П.Дегтяренко, зауваживши: “Це приблизно теж, коли говорять, наприклад, що Dreamliner Boeing-737 може літати на 15 тис. км. Так, може, але при цьому він повинен висадити половину пасажирів: в техніці все дуже сильно взаємопов’язано”.

Терміни поставок нового ОТРК “Грім” в ЗСУ залежать, в тому числі, від темпів просування проекту військово-технічного співробітництва (ВТС) зі створення експортної версії в інтересах іноземного партнера, підтвердив глава ДКАУ.

Оцінюючи хід просування програми ВТС з інопартнером, П.Дегтяренко зазначив: “Нам гріх скаржитися, інопартнер виконує свої зобов’язання завжди в строк. Інша справа, що переконати його взяти на себе такі зобов’язання не завжди просто”.

“Вони – дуже хороші переговорники, ми – дуже відповідальні виконавці”, – додав він, підкресливши, що “ця співпраця дуже корисна для нас і позитивна з усіх боків”.

«Грім» – оперативно-тактичний ракетний комплекс для ураження об’єктів, розташованих в оперативно-тактичній глибині противника на відстані до 280 км від точки старту, а саме: вогневих засобів противника (батареї зенітно-ракетних комплексів, ракетні комплекси); літаків і вертольотів на стоянках аеродромів; об’єктів протиповітряної і протиракетної оборони; командних пунктів і вузлів зв’язку.

Поделиться публикацией