ПЕНТАГОН ПЛАНУЄ УПРОДОВЖ ДВОХ РОКІВ ЗБІЛЬШИТИ ВИРОБНИЦТВО АРТИЛЕРІЙСЬКИХ 155-МІЛІМЕТРОВИХ БОЄПРИПАСІВ НА 500%

Пентагон планує упродовж двох років збільшити виробництво артилерійських 155-міліметрових боєприпасів на 500%, тобто у 6 разів. Обсяги виробництва зростуть до рівня, небаченого з часів Корейської війни. Про це повідомляє видання The New York Times.

https://www.nytimes.com/2023/01/24/us/politics/pentagon-ukraine-ammunition.html?smid=tw-share

Видання повідомляє, що США інвестують мільярди доларів у виробництво боєприпасів аби компенсувати дефіцит, спричинений війною в Україні та створити резерви для майбутніх можливих конфліктів.

На момент початку повномасштабного вторгнення російської армії до України оборонні заводи США виробляли 14,4 тисяч артилерійських боєприпасів на місяць. Але потреба забезпечити Збройні сили України спонукала Пентагон потроїти виробничі плани у вересні, а потім знову подвоїти їх у січні, наростивши виробництво до 90 тисяч або навіть більше снарядів на місяць.

Задля реалізації цього рішення США розширять як існуючі оборонні заводи, так і залучать нових виробників. Пентагон витрачатиме по мільярду доларів щороку протягом наступних 15 років задля підвищення рівня автоматизації оборонних підприємство, безпеки працівників і, зрештою, швидшого виготовлення боєприпасів.

Артилерійські снаряди стали дефіцитними через російсько-українську війну. Наразі Сполучені Штати надіслали Україні понад 1 млн артбоєприпасів.

Це, як пише NYT, «найагресивніша модернізація за останні 40 років» оборонно-промислової бази США.

«Ми справді тісно співпрацюємо з промисловістю, щоб збільшити їхню потужність, а також швидкість, з якою вони здатні виробляти», – сказала минулого місяця міністр армії США Крістін Вормут.

«Рішення армії розширити виробництво артилерії є найчіткішим свідченням того, що Сполучені Штати планують підтримувати Україну незалежно від того, як довго триватиме війна», – сказано у тексті NYT.

Пентагон не назвав кількість наявних у себе запасів 155-міліметрових снарядів, але помічник міністра армії США Буш сказав, що заплановане збільшення виробництва забезпечить потреби України в режимі реального часу та поповнить запаси, що вже були вилучені зі зберігання.

«Цього літа ми почнемо спостерігати наш перший значний ріст у виробництві боєприпасів на місяць, – заявив Буш про очікувані цілі виробництва. – У 2024 фінансовому році нарощування виробництва досягне піку».

Нагадаємо,  під час зустрічі глав МЗС країн НАТО в Бухаресті наприкінці листопада держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що НАТО інвестуватиме у виробництво систем озброєнь радянського зразка, які використовуються в Україні. Йдеться про виробництво 152-мм снарядів у Чехії, Словаччині та Болгарії, адже ЗСУ ще мають багато стволів радянського зразка.

Захід виявився неготовим до потреб України в боєприпасах – NYT

Європейські компанії нарощують виробництво зброї, щоб допомогти Україні – WSJ

Поделиться публикацией