ПАТРУЛЬНІ КАТЕРИ ОТРИМАЮТЬ АМЕРИКАНСЬКЕ ОЗБРОЄННЯ

Патрульні катери типу Island «Слов’янськ» та «Старобільськ» ВМС ЗС України отримають американське озброєння.

Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на джерела у Генеральному штабі ЗС України.

У Командуванні визнали недоцільним проводити модернізацію американських патрульних катерів під радянське озброєння модернізоване вітчизняними підприємствами.

Раніше проводилось вивчення можливостей щодо оснащення двох патрульних катерів типу Island наступним комплектом озброєння:

модернізована артилерійська система АК-306

однотрубний торпедний апарат ОТА-40

Пакет модернізації «Айлендів» від вітчизняного ОПК: що туди входить

У разі погодження оборонним відомством, загальний бюджет модернізації обох катерів міг скласти до 130 млн гривень (на сьогодні це близько 4,6 млн доларів США).

На початку цього року Командувач ВМС ЗС України контрадмірал Олексій Неїжпапа озвучуючи підсумки 2020 року на одеському телеканалі «7 канал» виступив за уніфікацію морських артилерійських систем на національному флоті.

Контрадмірал Олексій Неїжпапа розказав, що в Україні зараз відсутнє виробництво морських артилерійських систем та боєприпасів до них.

Уніфікація ж позитивно впливатиме на обслуговування артилерійських систем, закупівлю боєприпасів до них, з подальшим зберіганням та обслуговуванням.

Тому треба нам вирішувати, що це буде за артилерія, вона повинна бути єдина, стандартизована, щоб у нас не було різних калібрів, різні кораблі з різним обладнанням, щоби вона була уніфікована, – сказав у на підсумках року Командувач ВМС ЗС України.

Патрульні катери «Слов’янськ» та «Старобільськ» типу Island 4 жовтня 2019 року були завантажені на судно Ocea Freedom, а доставили до Одеси 21 жовтня, за два дні їх спустили на воду.

13 листопада 2019 року, у Практичній гавані міста Одеси відбулась церемонія підняття прапорів ВМС ЗС України на раніше переданих патрульних катерах «Слов’янськ та «Старобільськ» типу Island, а також пошуково-рятувальному судні «Олександр Охрименко».

Патрульні катери типу Island, які США передадуть ВМСУ цього року, надійдуть з бойовими модулями американського виробництва. Додатково на борту будуть встановлені корабельні системи американського виробництва.

Тобто весь дивізіон патрульних катерів у складі ВМС ЗС України матиме уніфікований комплект штатного озброєння, що спростить підготовку особового складу, злагодженість екіпажів та подальше обслуговування.

Декілька тижнів тому до США для проведення 10-тижневого курсу підготовки прибули майбутні екіпажі катерів Island.

Це вже друга партія катерів, які США передадуть Україні в рамках допомоги у сфері безпеки та оборони.

Раніше відправлення українських моряків анонсував Командувач Військово-Морських Сил ЗС України контрадмірал Олексій Неїжпапа.

 

 

 

 

 

 

 

Поделиться публикацией