«ОТАМАН 6X6» ВІД «ПРАКТИКИ» ПРОЙШОВ ХОДОВІ ВИПРОБУВАННЯ – DEFENSE EXPRESS (ВІДЕО)

Новий БТР «Отаман 6×6», який розроблений приватною компанією «Практика» пройшов черговий етап заводських випробувань ходових властивостей машини на бездоріжжі.

Зокрема, інформаційно-консалтингова компанія Defense Express зафільмувала ходові випробування під час яких «Отаман» з колісною формулою 6х6, долав складні піщані грунти.

«Отаман 6×6» — повністю нова розробка, яка ввібрала в себе останні тенденції розвитку колісної бронетехніки: підвищений бронезахист, наявність мінозахисту,  великий запас вантажопідйомності (для встановлення додаткової композитної броні та важкого обладнання, наприклад, бойового модулю), модульність, максимальна мобільність, та високий ступінь цифровізації.

Цей проект був розроблений компанією «Практика» для  Збройних Сил України, зокрема для Морської піхоти України, у відповідності до спільного рішення з Мініоборони.

Важливою  особливістю «Отаман 6×6», яка відрізняє його від старих радянських БТР, є його компонування з переднім розміщенням двигуна. Це дозволяє підвищити захист бійців, які розміщуються у задній частині машини та десантуються з корми. Окрім того верхня лобова частина машини має гострий вугол для забезпечення стійкості та максимізації рекошетів.

«Отаман 6х6» має повноцінний протимінний захист за стандартом НАТО STANAG 4569. Завдяки багатошаровій броні та протимінним сидінням машина забезпечує захист від вибуху 8 кг вибухівки.

Крім цього він має протикульовий рівень захисту STANAG lvl 2 з усіх сторін та від 12,7 мм куль у лобовій проекції. А при встановленні додаткових керамічних елементів рівень захисту зростає до STANAG lvl 4, тобто від куль 14,5 мм на відстані 200 метрів у лобовій проекції.

Такий рівень захисту є стандартним для всіх бойових машин сьогодення та відповідає вимогам машин у класі колісних бронетранспортерів. Для виготовлення бронемашини передбачено використання сталей виробництва країн-членів НАТО та Євросоюзу.

 

 

 

 

 

Ходові властивості

Для бойової машини обрана колісна 6х6, яка якісно відобразилась на її габаритах. Таке ж рішення зараз обрано на іноземних БТРах Otokar Arma, Pars Iveco, BTP Guarani, Patria та інших.

При повній масі у 23 т, «Отаман 6×6» розганяється до 110 км/год завдяки дизельному двигуну Deutz TCD 2015 з потужністю у 558 к.с. та крутним моментом у 2080 Нм, а також автоматичній коробці передач Allison 4500 SP. Завдяки потужному двигуну новий БТР має одне з найкращих співвідношень маси до потужності двигуна — 24,3 к.с. на т. Для порівняння у танка «Оплот» цей показник — 23,5 к.с. на т.

Також «Отаман 6×6» має високий кліренс у 453 мм. та незалежну підвіску військового типу, розробки всесвітньо відомої компанії Meritor, що дозволяє йому легко долати перешкоди. Окрім того, бронетранспортер може форсувати водні перешкоди уплав та розвивати швидкість у 8 км/год.

Вогнева потужність

У якості озброєння для «Отаман 6×6», у версії бронетранспортера, розглядається відмінно себе зарекомендовавший у реальних умовах бойовий модуль БМ-3М «Штурм», який також встановлюється на БТР-3.

Тобто у арсеналі «Отаман 6×6» знаходиться 30-мм автоматична гармата, що має скорострільність у 330 пострілів за хвилину, кулемет та автоматичним гранатомет. Також БМ-3М «Штурм» оснащений високоточним протитанковим комплексом «Бар‘єр» від ДККБ «Луч», що здатний знищувати сучасну бронетехніку противника на відстані до 5 км. За точність наведення на ціль відповідає сучасний цифровий комплекс з лазерним далекоміром, а також стабілізатор гармати.

Таке поєднання озброєння забезпечує знищення основних цілей на сучасному полі бою, починаючи від живої сили противника, завершуючи танками, захищеними вогневими точками та вертольотами противника.

 

 

 

Модульність

«Отаман 6×6» сконструйований як модульна платформа на базі якої, окрім версії бронетранспортера, можливо створити мобільну мінометну систему, командно-штабну машину, санітарну та навіть «колісний танк».

Наприклад, на «Отаман 6×6» можливо встановити башту з 90-мм гарматою Cockerill (LCTS 90 MP або CSE 90 LP). Ця система оснащена тепловізійною системою прицілювання, стабілізована у двох плоскостях та може використовувати високоточні керовані протитанкові ракети Falarik 90 від ДККБ «Луч».

У версії ж бронетранспортера «Отаман 6×6» забезпечує перевезення 7 бійців у десантному відділенні. Вони розміщуються на спеціальних протиміних сидіннях, які прикріплені до бокових стін, без прямого зв’язку з підлогою. Це дозволяє уникнути ураження бійців під час вибуху під днищем машини.

Увага до деталей

Новий бронетранспортер має риси, які зазвичай не відображаються у характеристиках, але мають величезне значення під час реальної експлуатації бойової машини та роблять її більш зручною для бійців.

Наприклад, «Отаман 6×6», екіпаж якого складається з 3-4 осіб — командира, механіка-водія та одного чи двох операторів озброєння, має всередині єдиний броньований простір.

Відсутність перегородок та звужень гарантує вільне переміщення між відділеннями машини. Тобто механік водій може легко дістатися до свого місця з десантного відділу, а командир тримати під контролем не тільки роботу оператора озброєння, а і бійців у відділені десанту.

Для висадки та операцій з вантажами у новому БТРі обрано комбінований варіант типу «двері в рампі», що дозволяє максимально спростити експлуатацію машини за різних умов.

Окремої уваги заслуговує місце механіка-водія у розпорядженні якого, окрім звичайних перескопічних приладів спостереження, є три широкоформатних екрани на які виводиться відеозображення з камер, що значно спрощує керування машиною у бойових умовах. А у положенні «на марші» механік-водій може підняти люк та спостерігати за дорогою через броньоване скло.

Також бойова машина може бути оснащена системою додаткової реальності для командира Land Platform Modernization Kit від української компанії LimpidArmor. Ця система значно підвищує обізнаність командира щодо бойової обстановки навкруги машини і є одним з прикладів цифровізації, без якої не обходиться жодна сучасна бойова машина.

Таким чином «Отаман 6×6» поєднав у собі не тільки високий рівень захисту та мобільності з вогневою потужністю, а і якісні експлуатаційні характеристики, які не тільки зберігають життя бійців, але й значно спрощують виконання бойових завдань.

Нагадаємо, що саме «Отаман 6×6» є одним з основних претендентів для оснащення Морської піхоти України. А вперше ця бойова машина була представлена на міжнародній виставці «Зброя та Безпека-2019».

Поделиться публикацией