ОПТИМАЛЬНЕ ПЕРЕОЗБРОЄННЯ АРМІЇ ЗАЛИШАЄТЬСЯ КЛЮЧОВОЮ ПРОБЛЕМОЮ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ Й ОБОРОНИ УКРАЇНИ – ДИРЕКТОР ЦДАКР

Оптимальне переозброєння армії залишається ключовою проблемою сектору безпеки й оборони України. Без переозброєння армії не може відбутися формування справді професійного війська з високим рівнем авторитету в суспільстві.

Але ключове слово – оптимальне. Тому що в Україні традиційний дефіцит ресурсів. А ще – дуже різне бачення пріоритетів переозброєння і на сьогодні, і на завтра-післязавтра.

Про це у статті для lb.ua написав директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

Після першого засідання Координаційної платформи з розвитку озброєння і військової техніки стало зрозуміло – в державі не існує цілісної військово-технічної політики – констатував експерт у статті.

 

«Ще одна проблемна ситуація може трапитися з трансформацією державних підприємств, зокрема, її першим етапом — корпоратизацією та акціонуванням. Як відомо, що Мінстратегпром програв битву за зміст відповідного закону, який ми знаємо як «3822». Тож відповідальність на тих, хто переміг. Наразі готується відповідна постанова уряду про початок трансформації підприємств ОПК в акціонерні товариства. Але директори Укроборонпрому шоковані. Трансформація має тривати 4-5 місяців. Упродовж цього часу підприємства будуть у стані ліквідації, що організують доволі дивно: директори на період трансформації… втратять статус керівника підприємства. І діятимуть на підставі довіреності, яку надаватиме спеціальна комісія. До речі, особливо цікава історія з регіональними підприємствами, бо комісія, зрозуміло, перебуватиме в Києві. Під час цієї трансформації директор втратить право не тільки брати на роботу або звільняти, але й цілу низку функцій, без яких підприємство буде паралізоване», — констатував Бадрак, цитуючи анонімний виступ одного з керівників підприємств держконцерну.

Поделиться публикацией