ОПК РОЗЧАРОВАНИЙ РІШЕННЯМ КАБМІНУ ПРО ПОВЕРНЕННЯ ДО «СТАРИХ ПРАВИЛ ГРИ» ЦІНОУТВОРЕННЯ НА ОБОРОННУ ПРОДУКЦІЮ — ЕКС-ПРЕМ’ЄР ЄХАНУРОВ

В ОПК України розчаровані ухваленим урядом на засіданні 14 лютого рішенням про повернення до «старих правил гри» в області ціноутворення на оборонну продукцію, заявив глава Наглядової ради «Ліги оборонних підприємств України», екс-прем’єр (2005-2006), екс-міністр оборони (2007-2009) Юрій Єхануров.

 

Як повідомило  агентство Інтерфакс-Україна, ході прес-конференції 21 лютого у Києві «Нові ризики переозброєння армії. Хто захистить оборонну промисловість?» Ю.Єхануров уточнив: на недавньому засіданні Кабміну, в ході затвердження держоборонзамовлення (ДОЗ), міністр оборони Степан Полторак «з голосу» запропонував зупинити дію підписаного прем’єра 12 січня постанови про скасування встановлених Міністерством оборони в 2016 році обмежень рентабельності при виробництві оборонної продукції і, за словами екс-прем’єра, «таким чином, запропонував повернутися до старих правил гри».

«Які наслідки прийняття такого рішення? Фактично, Кабінет міністрів визнав, що в цьому році будуть випускатися застарілі зразки озброєнь і військової техніки. Тому, що на нові грошей немає», — сказав він, зауваживши: «І 500 млн грн, які повинні були піти на новації, на нові розробки, на жаль, будуть зібрані в іншому місці … Вони будуть йти на дешеву продукцію».

За словами Ю.Єханурова, приймаючи це «політичне рішення», уряд визначився: «Або ми будемо брати (у виробників оборонної продукції)» барахло «і платити мало, або ми дамо (оборонної промисловості) можливість розвиватися, щоб українська армія отримала сучасну техніку». «Вибрали» барахло», — сказав він, додавши: «Це некваліфіковане рішення Кабінету міністрів, і в першу чергу, міністра оборони».

Тим часом, одним з наслідків цього «катастрофічного» як для приватного, так і для держсектора ОПК рішення уряду, прогнозує екс-прем’єр, може стати відтік кваліфікованих кадрів з оборонної промисловості України.

За словами глави Наглядової ради Ліги, люди, яких вдалося утримати в «оборонці» під «надії» на нові умови роботи в галузі, будуть шукати застосування своїм знанням і кваліфікації в інших країнах «і будуть там будувати їх оборонну промисловість». А українські оборонні компанії будуть шукати інші ринки: «там де хочуть мати сучасне озброєння», сказав він.

Як зазначив екс-заступник міністра оборони (2014 р.), президент приватної оборонної UARPA Ігор Кабаненко, на сьогоднішній день фахівцям оборонної промисловості невигідно працювати в Україні: зарплата провідного інженера-оптика, інженера-лазерника, згідно з діючими нормативами, обмежена, за його оцінками, 500 дол. «У Норвегії вона стартує від 5 тис. дол.», — уточнив він.

Разом з тим, підкреслив І.Кабаненко, Україна повинна максимально «правильно» використовувати поточний етап «стратегічної паузи» російської зовнішньої агресії для розвитку проривних оборонних технологій.

«Тому що проривні технології сьогодні використовуються з того боку. Вони впроваджуються … і будуть дуже болісно стріляти по нам уже в найближчій перспективі», — сказав екс-заступник міністра оборони.

«Я прихильник того, щоб тут (в Україні) були правила (для роботи ОПК), які працюють в розвинених країнах», — зазначив І.Кабаненко, підкресливши: владі необхідно створювати умови для розвитку оборонної промисловості і вкладання грошей у розвиток нових видів озброєнь. «Тому що відстати — це програти», — сказав він.

Як повідомлялося раніше, згідно з підписаним 12 січня ц.р. прем’єром постановою уряду, в умовах особливого періоду, надзвичайного стану та в період проведення антитерористичної операції, обмеження рентабельності щодо комплектуючих військової продукції становлять 5%, і 30% — за іншими витратами.

До останнього часу в оборонній галузі діяли введені Міноборони в 2016 році і закріплені в «Методичних рекомендаціях» військового відомства обмеження рентабельності при виробництві оборонної продукції — щодо комплектуючих 1%, і по іншим витратам — 20%.

На початку 2017 року Ліга звернулася до уряду з проханням врегулювати питання ціноутворення при виробництві оборонної продукції у воєнний час. Введення військовим відомством нових обмежень рентабельності, акцентували в Лізі, тягне дворазове зниження розрахункового прибутку виконавців ДОЗ та обмежує можливості роботи приватних оборонних компаній на українському оборонному ринку.

Створене в кінці 2016 року неурядова об’єднання «Ліга оборонних підприємств України» об’єднує кілька десятків приватних оборонних компаній України. Головним напрямком роботи Ліги визначено участь її членів у ефективному і якісному переозброєння ЗСУ.

Поделиться публикацией