ОДИН ПРОДАНИЙ ЗА КОРДОН ТАНК ДОЗВОЛЯЄ ВІДРЕМОНТУВАТИ 10-15 ДЛЯ ЗСУ — ЕКСПЕРТ

Один проданий за кордон танк дозволяє відремонтувати 10-15 для ЗСУ. Основними замовниками вітчизняної продукції в сфері озброєння залишаються країни Азії та Африки.
Таку заяву зробив 28 лютого під час чату в «Главреді» директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.
За його словами, у порівнянні з минулими роками, зазначив аналітик, експорт демонструє тенденцію до зниження. Причина полягає в нестабільній ситуації в країні. Однак, оскільки війна в Україні не оголошена, розривати контракти з замовниками підстав немає.
«Є підхід, який полягає в тому, що в основному експортуються сервісні послуги, деякі зразки техніки, які виконуються в рамках раніше укладених контрактів, тому що відмовитися від виконання цих контрактів ми не можемо. Бо ми не оголосили надзвичайний стан. Отже, ми повинні виконувати контракти «, — сказав Згурець.
«Надходження фінансових валютних ресурсів дозволяє нам наповнювати державний бюджет, який використовується для фінансування потреб ЗСУ. Умовно кажучи, якщо танк «Оплот» для експорту коштує 5 мільйонів доларів, а ремонт танка Т-72 коштує 17 мільйонів гривень, виходить, що один експортований танк дозволяє відремонтувати 10-15 танків в Україні. Це співвідношення часто використовується, щоб показати, чому нам потрібно зберігати експорт і одночасно посилювати можливості ремонтних підприємств за рахунок більш низької ціни на озброєнні української армії «, — підсумував він.
Україна в 2017 році отримала 600 мільйонів доларів доходу від реалізації експортних контрактів і надання сервісних послуг на території країн-замовників, зазначають Патріоти України.
До початку військових дій був рік, коли дохід від продажу зброї, комплектуючих і послуг склав 1,8 мільярда доларів.

Поделиться публикацией