КП «НВК «ІСКРА» ПРИПИНЯЄ РОБОТУ

Провідний розробник і виробник наземної радіолокаційної техніки оборонного комплексу України — Казенне підприємство «Науково-Виробничий Комплекс «Іскра» припиняє роботу.

Про це ІА «ОПК» повідомив представник КП «НВК «ІСКРА», зазначивши, що причиною є відмова Міністерства оборони України від усіх замовлень. Через цю відмову відбулося скасування Державного оборонного замовлення, зокрема на два дуже вагомих вироби, що створювалися в інтересах Збройних сил України.

При цьому припиняються і дослідно-конструкторські роботи, а керівник підприємства був вимушений зупинити роботу підприємства.

Нагадаємо, що команда експертів – фахівців Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) і журналістів програми «Security Talks з Валентином Бадраком» склала перелік найкращих українських розробок, де 3-тю сходинку посів новітній радар для ЗРК вітчизняного виробництва, який створює КП «НВК «ІСКРА».

«Третю позицію ми вирішили віддати одному з підприємств, що бере участь у створенні складного озброєння, яке раніше ніколи не розроблялося та не виготовлялося в Україні. А саме: власного вітчизняного зенітно-ракетного комплексу (ЗРК).

Але ЗРК з будь-якою, навіть надпотужною ракетою буде просто «сліпою» та безпорадною зброєю. Тож мова про «очі», які бачитимуть ворога, пильно стежитимуть і забезпечать наведення на ціль. Новий радар для такого ЗРК вітчизняної розробки створила державна компанія НВК «Іскра».

Комплекс отримав назву «Фенікс» 80К6КС1. Він сумісний з будь-яким ЗРК Збройних сил України, у тому числі з новітнім, що розроблятиметься. Серед унікальних нюансів «Фенікса» те, що 80К6КС1 виконаний без використання клістронів – українська протиповітряна оборона тотально залежала від цих комплектуючих.

Не менш важливо, що «Фенікс» уже успішно пройшов державні випробування у складі наявної в Повітряних силах ЗСУ ЗРК середньої дальності. Тож цілком обнадійливими є сподівання на серійне виробництво «Фенікс» 80К6КС1 вже у 2022 році. Це, серед іншого, має прискорити появу в українському війську засобів протиповітряної оборони вітчизняного виробництва», — йдеться в матеріалі.

Отже, важливо те, що КП «НВК «ІСКРА»  почала робити радар для українського зенітно-ракетного комплексу, а без підприємства та його радара вести розмову на тему українського ЗРК неможливо.

 

Поделиться публикацией