ОГОЛОШЕННЯ ВІЙНИ УКРАЇНІ ОЗНАЧАТИМЕ ВИЗНАННЯ РОСІЄЮ ПРОВАЛУ “СПЕЦОПЕРАЦІЇ” — ЕКСПЕРТИ

Оголошення війни та мобілізації означатиме визнання нездатності Путіна вести війну сучасними методами — не числом, а вмінням, вважають експерти, яких опитав “Голос Америки”. Про це повідомив портал ZN.UA.

Можливе офіційне оголошення 9 травня війни Україні дасть Путіну підстави оголосити загальну або часткову мобілізацію. Її мета — заповнити важкі втрати, які щодня зазнає російська армія в ході так званої «спецоперації», і спробувати домогтися перелому на свою користь, якого немає.

Раніше постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер виступив із попередженням, що Москва може зважитись до 9 травня приєднати частину територій на сході України, включаючи Донецьку, Луганську та Херсонську області. У Кремлі заперечують плани загальної мобілізації.

Передбачити, як розвиватимуться події, надзвичайно складно, бо від президента Путіна можна очікувати будь-чого, і він це переконливо всім довів, зауважив у коментарі Російській службі «Голосу Америки» співголова Московської Гельсінкської групи, засновник Сахарівського центру В’ячеслав Бахмін. Разом з тим, за його словами, варіант з офіційним оголошенням війни Україні здається настільки диким і чреватим такими серйозними наслідками, що його не хочеться серйозно розглядати.

«У всякому разі, дуже сподіваюся, що нічого подібного не станеться, – додав він. – Бо інакше це підводить і країну, і Європу, якщо не світ загалом, на межу катастрофи, як мені бачиться… Це означає, що нагорі прийнято рішення довести війну до перемоги будь-що, що було б жахливо. Сподіваюся, що все ж таки знайдеться менш кривавий вихід із ситуації».

Щоправда, всі сподівалися, що й напади на Україну не станеться, нагадує В’ячеслав Бахмін: «Ну, а загальна мобілізація можлива лише після оголошення війни. Це взаємопов’язані речі. При цьому зрозуміло, що мобілізація – зовсім інший рівень конфлікту, і вже говорити про «спецоперацію» ніякого сенсу не буде. А це означає, що, можливо, і всередині країни ставлення до ситуації докорінно зміниться. Адже одна річ, сидячи біля телевізора, підтримувати «спеціальну», як кажуть ЗМІ, операцію «точковими ударами» по інфраструктурі «нацистів», що окопалися в Україні, і зовсім інша – розпочати повномасштабну війну із сусідньою державою. Не дарма ж слово «війна» у країні під забороною. Саме тому, що реакція населення на це слово є надзвичайно негативною».

«Відмова від віртуальної війни і переведення її в реальне русло з мобілізацією і великою кількістю жертв, які неминуче з’являться, загрожує Кремлю непередбачуваними наслідками. Він здатний радикально змінити сприйняття того, що відбувається більшістю населення», – резюмував співголова Московської Гельсінської групи.

На думку російського політолога Дмитра Орєшкіна, оголошення війни та мобілізації буде ознакою великого лиха. «Тому що тоді де-факто зізнається, що воювати вмінням не виходить, і доводиться повертатися до старої радянської моделі – воювати числом, по-старому», – підкреслив він «Голосу Америки». – Але це спроба із непридатними коштами. Сучасна війна настільки влаштована, що чисельність армії перестав бути вирішальним чинником. Все вирішують сучасні види зброї, рівень розвідки, зв’язку тощо. Якщо мобілізація все ж таки відбудеться, то це буде свідчити, що Кремль визнає свою нездатність вписатися в контекст сучасної війни. Україна не має призовної армії. Там військовим платять, до того ж серйозні гроші, і там немає дефіциту солдатів. Саме тому Україна має більше шансів на перемогу».

Поделиться публикацией