ОБОРОННИЙ БЮДЖЕТ ЯПОНІЇ ДОСЯГНЕ РЕКОРДНИХ $264 МЛРД

5-річний оборонний бюджет Японії досягне рекордних $264 млрд.

Про це 16 грудня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на  видання Nikkei.

Бюджет стане частиною урядової Середньострокової програми оборони, яку Токіо має намір переглянути до кінця 2022 року. Це частина стратегії Японії щодо створення основи для зміцнення відносин із США перед військовою експансією Китаю, пише Nikkei.

Бюджет заснований на щорічних видатках у розмірі близько 6 трильйонів ієн – це сума у 5,4 трлн ієн у бюджетному плані на 2022 фінансовий рік, найбільшому за всю історію, плюс 770 млрд ієн, які були включені до додаткового бюджетного плану на 2021 рік.

У середньостроковому плані оборони уряд надасть оцінку загального бюджету на п’ять років, додавши вартість оборонного устаткування. Поточний план встановлює загальний бюджет у розмірі близько 27,5 трлн ієн на 2019-2023 фінансові роки. Наступний план буде переглянуто на рік раніше, ніж було заплановано, з метою можливого збільшення бюджету приблизно на 3 трлн ієн.

Додаткові кошти в Японії витратять на закупівлю нової техніки, відправку військ до островів поблизу Китаю та посилення протиракетної оборони. Крім того, до бюджету закладено кошти на розвиток кібербезпеки та космічної сфери.

У травні Міноборони Японії повідомило, що має намір відмовитися від політики цілеспрямованого стримування видатків на оборону. У рамках цієї політики міністерство намагалося утримувати оборонний бюджет у межах 1% ВВП.

На початку осінньо-зимового сезону новий прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявляв, що його уряд розгляне можливості зміцнення оборонного потенціалу країни. Однією із загроз безпеці він назвав КНДР. Його Ліберально-демократична партія Японії (ЛДПЯ) мала намір удвічі збільшити витрати на оборону – до 2% ВВП.

У серпні військове відомство запросило на 2022 рік фінансовий рік рекордний бюджет майже на $50 млрд.

 

Поделиться публикацией