НОВІ МАСШТАБНІ САНКЦІЇ США ЗАПРОВАДИЛИ ПРОТИ СУБ’ЄКТІВ КИТАЮ, ТУРЕЧЧИНИ ТА ОАЕ

2 листопада Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Мінфіну США запровадило нові санкції проти сотень фізичних та юридичних осіб у Росії, Китаї, Туреччині та Об’єднаних Арабських Еміратах, які причетні до виробництва російської зброї, яка використовується проти України.

«Не маючи можливості виробляти значну частину технологій, обладнання та інших матеріальних засобів, необхідних для підтримки та обслуговування свого військово-промислового комплексу, Росія вивела це виробництво в офшори, покладаючись на постачальників з третіх країн для придбання необхідних їй товарів. Росія продовжує використовувати законні економічні відносини з Китайською Народною Республікою (КНР), Туреччиною та Об’єднаними Арабськими Еміратами (ОАЕ), які стали центрами експорту, реекспорту та переправлення до Росії технологій та обладнання іноземного виробництва. Казначейство продовжує працювати з партнерами, щоб запобігти подальшому ухиленню Росії від санкцій та порушенню експортного контролю через їхні юрисдикції», – йдеться у повідомленні Мінфіну США.

У міністерстві заявили, що сподіваються на «нещодавні вжиті ОАЕ заходи», які є «обнадійливими», та чекають на співпрацю з партнерами, щоб переконатися, що Росія більше не зможе використовувати їхні юрисдикції. Нижче наведено перелік компаній, які потрапили під санкції США.

Туреччина

Azint Elektronik – є постачальником високоякісної мікроелектроніки іноземного виробництва. У період з серпня 2022 року по червень 2023 року Azint Elektronik здійснювала поставки до Росії таких пріоритетних товарів, як електронні інтегральні схеми, танталові та багатошарові керамічні конденсатори.

Basilevs Lojistik – відправила в Росію пріоритетні товари, зокрема літій-іонні акумулятори, електричні батареї та інструменти для обробки металу.

Bosphorus Gate – здійснювала поставки до Росії товарів високого пріоритету, зокрема електронних інтегральних схем і машин для передачі та регенерації даних.

Jacbac Technology – виробник і експортер технологічної продукції, який з серпня 2022 року здійснив десятки поставок обладнання до Росії інструментів для металообробки та металотокарних верстатів.

Kuzey Logistics – логістична компанія, з сертифікатами роботи в Росії та Туреччині, яка надає послуги з російського митного оформлення та вантажних перевезень в Росії.

Smart Techno Group – відправляла до Росії пріоритетні товари, в тому числі електронні інтегральні схеми, машини для прийому, перетворення і передачі даних і танталові конденсатори.

Technopartner – відправила до Росії обладнання для калібрування та випробування матеріалів. На початку 2023 року компанія закупила чутливі технології американського походження від імені російських військово-промислових клієнтів.

Об’єднані Арабські Емірати

365 Days – спеціалізується на перевезенні дорогих товарів і комп’ютерних компонентів. Компанія відправляла до Росії пріоритетні вантажі, в тому числі машини для прийому, перетворення та передачі даних.

Alcotech – спеціалізується на фінансуванні та реалізації проектів у сфері високотехнологічного обладнання. Співпрацює з російськими кінцевими користувачами з метою придбання спеціалізованого технічного обладнання.

Alfa Logistics – відвантажила в Росію пріоритетні товари, в тому числі машини для прийому, перетворення і передачі даних.

Dubai Sea Breeze – доставила до Росії авіаційні запчастини і обладнання американського виробництва.

Flavic – імпортує та експортує авіаційне обладнання та технології в Росію та з Росії для ремонту, реконструкції, випробувань та іншого технічного обслуговування, а також має сертифікат для роботи з Міністерством оборони Росії.

Globe Trekkers – постачає до Росії товари високого пріоритету, в тому числі технологічні установки.

Hyperel – відвантажила в Росію товари підвищеного пріоритету, апаратуру для прийому, перетворення і передачі даних. Hyperel також постачала до Росії обладнання та технології, пов’язані з транспортними засобами американського виробництва.

Kobolt – відвантажувало до Росії пріоритетні товари, зокрема, машини для прийому, перетворення та передачі даних.

Mobitronix – займається торгівлею супутниковим приймальним обладнанням та іншою комп’ютерною технікою і здійснювало поставки до Росії товарів пріоритетних груп, серед яких електронні інтегральні схеми; машини для прийому, перетворення та передачі даних; танталові конденсатори; керамічні конденсатори; електричні компоненти.

SM Distribution – компанія, що займається торгівлею електронікою, яка постачала до Росії пріоритетні товари, в тому числі машини для прийому, перетворення та передачі даних.

TCH Consultancy – відвантажила в Росію пріоритетні товари, в тому числі машини для отримання, перетворення та передачі даних.

ARX – це фінансова інжинірингова компанія з ОАЕ, створена для надання брокерських та інвестиційних послуг інституційним та професійним клієнтам.  ARX пропонує інвестиційні послуги російським інвесторам, в тому числі можливість переказувати російські фінансові активи на брокерські та банківські рахунки в ОАЕ та розміщувати їх там, щоб сприяти їх доступу до світової фінансової системи. ARX брала участь у визначенні способів виведення російських рублів з підсанкційного російського банку «ВТБ» та їх конвертації в долари США. ARX також визначила шляхи зменшення ризику ідентифікації активів клієнта у випадку потрапляння під санкції.

Китай

Китайські компанії Jiahehengde та Shangyixianda здійснили сотні поставок електрооптичного обладнання, камер, телекомунікаційного обладнання та інших електронних компонентів російському ТОВ «Лазерні компоненти».

China Taly – компанія з КНР, яка постачала компоненти радарів російському державному виробнику ракет для використання в сучасних зенітно-ракетних системах.

Поделиться публикацией