НОВИЙ ОБЧИСЛЮВАЛЬНИЙ ЦЕНТР ВІДКРИТО У КБ «ПІВДЕННЕ»

У КБ «Південне» введено в експлуатацію новий обчислювальний центр з найпотужнішим суперкомп’ютером в Україні, якій розроблено для вирішення інженерних і наукових завдань.

Про це 21 грудня повідомляє Ukrainian Military Pages.

На відкритті нового центру були присутні керівники підприємств – стратегічних партнерів конструкторського бюро «Південне» і представники усіх учасників проекту – MTI, Hewlett Packard Enterprise, APC, ANSYS та інші.

Особливість суперкомп’ютера полягає в тому, що він забезпечує вирішення великої кількості завдань за короткий час, підвищену точність результатів і можливість проведення повного комплексу розрахункових робіт у максимально короткі строки.

Високопродуктивна система суперкомп’ютера cкладається із сотні серверів і близько чотирьох тисяч обчислювальних ядер на процесорах найновішої архітектури. Загальна ємність оперативної пам’яті – близько 18 терабайт, для швидкого зберігання даних доступне сховище на 200 терабайт.

Компоненти суперкомп’ютера об’єднано спеціалізованою високошвидкісною мережею. Крім того, систему обладнано гібридними обчислювальними серверами з найновішими графічними прискорювачами й окремими модулями для оброблення й візуалізації великих розрахункових даних. Пікова продуктивність суперкомп’ютера становить 300 терафлопс (300 трильйонів операцій в секунду), її порівнюють до потужності тисячі персональних комп’ютерів, які працюють одночасно.

Такі обчислювальні ресурси нададуть фахівцям КБ «Південне» змогу із недоступною раніше швидкістю проробляти сотні технічних рішень та впроваджувати найбільш оптимальні й ефективні, що розширить можливості для реалізації нових, нестандартних ідей.

Відкриття обчислювального центру – тільки перший етап упровадження високопродуктивних комп’ютерних технологій. У майбутньому продуктивність суперкомп’ютера може бути збільшено вдвічі, а комп’ютерна інфраструктура ОЦ стане основною платформою електронної діяльності підприємства.

Проект реалізован завдяки міжнародним комерційним контрактам, без залучення коштів держбюджету. Впровадження суперкомп’ютера – стратегічна інвестиція КБ «Південне» не тільки у свою виробничу базу, але й у зміцнення науково-технічного потенціалу України.

 

Поделиться публикацией